INSP: Nu s-a primit alertă privind riscul de transmitere a bolilor după ruperea barajului din Ucraina

296
INSP: Nu s-a primit alertă privind riscul de transmitere a bolilor după ruperea barajului din Ucraina - ineccostinesti-1686590668.jpg

Articole de la același autor

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a precizat, luni, că pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina.


„Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări: În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale - EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”, a informat INSP într-un comunicat de presă.


Reprezentanţii INSP precizează că până în prezent nu au fost înştiinţaţi, de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.


“În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoară în perioada 1 iunie - 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme”, se menţionează în comunicat.


Potrivit instituţiei, în cazul în care în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar îmbăierea va fi interzisă.


Specialiştii INSP au anunţat că urmăresc permanent site-urile şi recomandările oficiale şi pot reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8426 secunde