Greva profesorilor le-a dat vacanţele peste cap! Unii turişti şi-au anulat sejururile pe litoralul românesc

1972

Articole de la același autor

Greva din sistemul de învăţământ le-a dat peste cap planurile de vacanţă multor turişti, care au fost puşi în situaţia de a-şi anula sau reprograma concediile. Pe întreg litoralul românesc, telefoanele din recepţiile unităţilor de cazare au zbârnâit zilele acestea, oamenii fiind dornici de un sejur la mare, dar în alte perioade, astfel încât copiilor să le poată fi încheiată situaţia la învăţătură şi să se clarifice datele de susţinere a examenelor elevilor din anii terminali.

Oamenii s-au panicat când au văzut că greva continuă şi şi-au luat măsuri de precauţie. Toate acestea în condiţiile în care mulţi dintre ei au plătit bani frumoşi pentru un sejur în staţiunile de pe litoral. „Văzând că greva nu se încheie, am sunat rapid la hotelul la care avem cazare luna aceasta, pentru a nu ne pierde zilele de vacanţă. Am discutat la recepţie, în Mamaia, şi am rezolvat situaţia. Noi am fi vrut să mergem săptămâna aceasta, dar am decalat concediul. Bineînţeles, a trebuit să vorbim, din nou, la locurile de muncă, pentru modificarea concediilor acordate, iar acum aşteptăm să vedem ce face fiul nostru la Evaluarea Naţională şi după aceea putem veni la mare”, ne-a declarat Sergiu M. „Cred că a fost prima dată în viaţă când am sunat la un hotel pentru anularea unei vacanţe şi nu pentru o rezervare. Prelungirea grevei profesorilor a pus sub semnul întrebării şi concediul nostru. Acum, am înţeles că s-a suspendat, dar a trebuit să ne reprogramăm şi concediul în august, pentru că atunci s-a putut, când tarifele sunt altele, mult mai mari ca acum”, a adăugat Melania P.

Aşadar, greva din învăţământ i-a ţinut în suspans atât pe elevi, părinţi, cât şi pe hotelieri, care au fost nesiguri de unele rezervări din luna iunie. Unele, cum spuneam, au fost reprogramate, dar altele au fost anulate.

De ce se întâmplă aceste lucruri? Pentru că turismul în România este dependent de structura anului şcolar, iar litoralul este, cu siguranță, cel mai afectat. Potrivit secretarului general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) şi preşedintelui de onoare RESTO, Corina Martin, sunt hoteluri care, dacă aveau programări pentru această perioadă, au acum aceste dificultăți în a gestiona niște rezervări care nu mai pot fi onorate.

Tarifele vor creşte substanţial în luna august

„Din păcate, acele familii sunt nevoite să-şi anuleze sejururile. Sigur că, dacă vor, pot schimba perioada, dar dacă vor să vină în luna august, nu au cum să vină cu aceleaşi preţuri. Cea mai scumpă lună este august, când tarifele cresc cu minimum 30%. În orice destinaţie care are mare, tariful este în această lună cu mult mai mare faţă de mai, iunie, de exemplu. În continuare, avem hoteluri în programul «Litoralul pentru toţi», adică aplică tarifele acestui program, mai ales acum, pentru că ne scade numărul de turişti la mare, din moment ce începe şcoala şi încep examenele, în condiţiile în care litoralul românesc este dependent de structura anului şcolar. Marea noastră problemă, pentru care nu avem sezon mai lung, este următoarea: noi am pierdut toate charterele cu turişti străini care veneau în aprilie-mai, până în septembrie-octombrie. Pierzând toate charterele cu turişti străini, olandezi, francezi, nemţi, polonezi etc, noi am rămas dependenţi doar de turistul român. Acesta, până nu se termină şcoala şi nu începe vacanţa, nu poate veni în masă. Deci, practic, acesta este şi motivul pentru care am rămas cu două luni, pentru că structura anului şcolar se modifică permanent”, a declarat Corina Martin, pentru „Cuget Liber”.

La rândul său, Aurelian Marin, proprietarul mai multor hoteluri de pe litoralul românesc, a precizat că nu a avut reprogramări, dar a primit numeroase telefoane şi întrebări. „Turiştii ne-au întrebat dacă îşi pot decala vacanţele cu câteva zile, în caz că greva din învăţământ se prelungeşte. Dacă se întâmplă ceva şi oamenii nu vor mai putea veni, noi am vorbit, deja, cu hotelierii să îi ajutăm. Se va găsi o soluţie pentru fiecare, pentru că este absolut normal. Ne referim aici la un număr mic de zile decalate, nu la perioade mai mari, la bugetul pe care l-au plătit. Este imposibil să fi plătit cineva buget de iunie, deci o cameră la 200-250 de lei, şi să îi faci o reprogramare în august, când preţul este dublu. De exemplu, în loc de 25 iunie, ei pot veni pe 28-29-30 iunie. Eventual, dacă din varii motive nu pot veni, pentru că aveau programate alte lucruri, se poate discuta pentru sfârşit de august, început de septembrie”, a completat acesta. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5715 secunde