Cadrele neafiliate grevei trebuie să facă de toate, inclusiv înscrieri la Bacalaureat

412
Cadrele neafiliate grevei trebuie să facă de toate, inclusiv înscrieri la Bacalaureat - fond-examene-1685380877.jpg
Liderii sindicatelor din educație au avut luni, 29 mai, o nouă rundă de discuții, de data aceasta cu ministrul Muncii, Marius Budăi. Discuțiile s-au axat pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

La finalul negocierilor nu s-a ajuns la niciun rezultat, așadar, greva continuă în cea de-a doua săptămână de grevă, iar marți, 31 mai, se anunță un nou și mai amplu marș de protest în Piața Victoriei din capitală, la care sunt așteptați 200.000 de participanți.

În acest context, președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni, 29 mai, într-o intervenție la Digi24, că examenele ar putea fi amânate. „A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor.

Între timp, Ministerul Educației a recurs la o a doua amânare a Evaluării Naționale la clasa a VI-a, precum și la modificarea calendarului de înscriere în clasa pregătitoare.

Candidații facultăților din străinătate, în pericol?

De asemenea, întrucât de luni, 29 mai, au debutat înscrierile la prima sesiune de Bacalaureat 2023, același minister le-a solicitat directorilor unităților de învățământ care pot asigura resursa umană să le comunice părinților și elevilor toate aspectele necesare. „Ministerul Educației continuă să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene, pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, se precizează într-unul din comunicatele Ministerului Educației.

Iar luni, 29 mai, la ieșirea de la negocierile cu sindicatele, ministrul Educației a transmis candidaților care urmează să se înscrie la facultăți din străinătate că „în cazul în care vor exista prelungiri (ale grevei generale – n.r.), în acel moment vom lua și noi legătura cu omologii noștri din alte state pentru a explica situația și pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de, știu eu, un timp suplimentar pentru a putea depune acele documente necesare”, a declarat Ligia Deca în fața Ministerului Muncii.

Reamintim că probele orale ale Bacalaureatului 2023 sunt prevăzute să înceapă pe 12 iunie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5713 secunde