Greva din învățământ îi dezbină pe liderii elevilor. Ariana Dudună îi cere Mirunei Croitoru "să-și revizuiască declarațiile"

3973
Marți, în cea de-a doua zi a grevei generale din învățământul românesc, au avut loc o serie de întâlniri la sediul Guvernului României. La ora 10, premierul Nicolae Ciucă i-a primit pe Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor, și pe Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. După care, de la ora 15, liderii celor trei federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ - au fost primiți la noi discuții.

La finalul primei întâlniri, cei doi lideri, Miruna Croitoru și Iulian Cristache, au făcut câteva declarații.

„Este o situație care ne dezavantajează pe toți. Încă de la declanșarea procesului am primit de la elevii din teritoriu întrebări care veneau către noi. Ce ne-am dorit este ca toată această situație să se încheie cât mai devreme, ba chiar să se încheie săptămâna aceasta, astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni. Într-adevăr, Consiliul Național al Elevilor susține revendicările cu care sindicatele vin, pentru că atunci când vorbim despre salarizare corespunzătoare vorbim și despre calitatea actului didactic în general, pentru că vom avea profesori mult mai bine calificați și mult mai bine formați în primul rând. Tocmai de aceea, în momentul în care sindicatele au anunțat că nu mai au încredere în sistem, ne punem întrebarea cum ar putea elevii să aibă încredere în sistem, dacă profesorii susțin asta. Greva, pe lângă faptul că nu venim la școală deloc, că nu facem ore sau venim la școală și facem câteva ore ori facem în format hibrid, în funcție de modul cum s-a organizat școala, greva în sine afectează elevii din România, pentru că își pierd și ei din ce în ce mai mult încrederea în sistem”, a declarat Miruna Croitoru.



„Considerăm oferta propusă la negocieri de Guvern una penibilă”

Pe de altă parte, însă, Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM) și-au transmis nemulțumirea vizavi de faptul că lidera CNE a luat partea Guvernului. Asta și pe fondul faptului că asociațiile de elevi nu au fost invitate la discuții. „Ne arătăm contra Consiliului Național al Elevilor (CNE), care, în loc să susțină profesorii, susține guvernul. În contextul actual, în care profesorii solicită îmbunătățirea condițiilor de muncă și o remunerație adecvată, considerăm că este important să ne exprimăm solidaritatea și să susținem demersurile lor. Educația de calitate nu poate fi realizată fără un corp didactic motivat și satisfăcut.



În ceea ce privește poziția guvernului, nu suntem de acord cu susținerea exprimată de CNE. Considerăm că Guvernul ar trebui să continue dialogul cu sindicatele din învățământ pentru a ajunge la un consens care să răspundă nevoilor atât ale profesorilor, cât și ale elevilor. Dorim să subliniem importanța unei colaborări constructive între toate părțile implicate, astfel încât educația să rămână o prioritate.

Considerăm oferta propusă la negocieri de către Guvern una penibilă și salutăm decizia profesorilor de a nu o accepta. Suntem solidari cu profesorii noștri și îi încurajăm să nu oprească greva până când nu vor primi un răspuns la toate solicitările lor. Ne dorim profesori bine plătiți, care pot trăi decent din salariul lor. Manipularea exercitată de Guvern trebuie oprită de urgență, pentru că nu profesorii greviști sunt problema, ci Guvernul!



Solicităm Consiliului Național al Elevilor să își revizuiască declarațiile și Guvernului să renegocieze cu sindicatele din Învățământ!”, se mai arată în comunicatul transmis de Asociația Elevilor din Constanța, al cărei președinte este Ariana Dudună.

În ceea ce privește discuțiile „oamenilor mari”, la ieșirea din sediul Guvernului, cei trei lideri - Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr – au anunțat că discuțiile nu au avansat și că Guvernul va mai face niște calcule, dar că greva va continua și astăzi, 24 mai, preconizând, de altfel, că ea va ține cel puțin toată săptămâna. De asemenea, au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, 25 mai. Până atunci, miercuri, 24 mai, premierul Nicolae Ciucă a fost invitat la sediul FSLI pentru a participa la o întâlnire cu toți liderii din teritorii, în speranța că va veni cu… „surprize”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4452 secunde