Este IȘJ Constanța o "relicvă" comunistă? Elevi dați afară de la dezbaterea publică

3951
7

Articole de la același autor

Tic-tac, tic-tac, se scurg ultimele ore dinaintea încheierii dezbaterii publice pe cele două proiecte ale legii educației „România Educată”, lansate de ministrul Educației cu numărul 24 (fost 17) – Sorin Cîmpeanu, două acte legislative de maximă importanță pentru viitorul generațiilor mileniale care-și doresc cu totul alte achiziții și abilități în momentul în care părăsesc școala.

Tocmai în această idee avea să acționeze ministrul imediat după lansarea legilor, când Consiliul Național al Elevilor reușea să modifice pe loc prevederea cu privire la participarea reprezentanților elevilor în consiliile de administrație ale școlilor.

Luni, 22 august, însă, la Constanța, am asistat la o jenantă reacție a conducerii Inspectoratului Școlar Județean Constanța vizavi de participarea unui grup de elevi din cadrul Asociației Elevilor din Constanța la dezbaterea prilejuită de lansarea Proiectului Legii învățământului preuniversitar. Evenimentul a avut loc în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ, în prezența secretarului de stat din cadrul Ministerului Educației, Bogdan Cristescu, dar și a unei anumite audiențe, la bunul plac al organizatorului – recte IȘJ Constanța.

Trecând peste faptul că presei i-a fost refuzată prezența la dezbaterea publică (și probabil că a răsuflat ușurat Sorin Mihai văzând că nu a răspuns nimeni din mass-media constănțeană la convocarea pentru ora 15), o mână de elevi s-a trezit ușuită de paznicul instituției unde avea loc dezbaterea… „pentru că inspectorul nu a aprobat participarea voastră!”.

Scoși în afara Palatului Administrativ, elevii, prin liderul lor, Ariana Dudună, au declarat: „Noi, elevii, nu putem participa la o dezbatere publică a unei legi care ne privește direct, care o să dicteze cum o să învățăm noi. Am venit să ne spunem părerea în legătură cu prevederile acestei legi, ne dorim să fim auziți despre o lege dezastruoasă, care nu are alt scop decât să distrugă educația. Dar am fost dați afară, pentru că domnul inspector așa a ordonat. Vom sta aici, afară, pentru a mulțumi domnului secretar de stat Bogdan Cristescu și domnului inspector școlar general că nu ne-au primit. Ba chiar am fost dați afară!”.

În ceea ce privește simulacrul dezbaterii publice, cu audiență pe ”alese”, din cele aproape două ore și jumătate, pe mai mult de trei sferturi s-au întins monoloagele prezidiului și doar o jumătate de oră am putea spune că am asistat – prin intermediul unei transmisii „în surdină” pe Facebook-ul IȘJ Constanța – la luări de cuvânt. În cadrul acestora, prof. Vasile Nicoară a ridicat problema necesității unei selecții a elevilor în clasa a V-a, pe fondul prevederilor actuale în care liceele care nu au clasa a IV-a nu ar mai putea organiza admiteri în gimnaziu. De asemenea, foarte bine documentat a fost și cuvântul psihologului Elena Onciul, care a ridicat problema incertitudinii, în următorii cinci ani, a viitorului angajaților centrelor județene de resursă și asistență psihopedagogică. Instituții care urmează a fi comasate cu inspectoratele școlare sub umbrela unei direcții județene.

Dar oare se aștepta cineva la vreo eficiență a celor peste 60 de consultări publice naționale organizate de minister, atât timp cât această dezbatere a fost lansată în plină vacanță de vară?

Încă un hei-rup marți, 23 august, și altul miercuri, 24 august, când Ministerul Educației organizează două dezbateri online, la care sunt așteptați să se înscrie toți cei interesați să participe la adresa de e-mail [email protected].



Comentează știrea

Cetatean
22 august 2022
Functia bate onoarea

Nu trece o saptamana fara un eveniment neplacut la ISJ Constanta dar Amaratul de la Mangalia tine cu toata dantura de scaun!!

Jeana
22 august 2022
Nu e bine

Sorin Mihai se comporta total nepotrivit si pare ca impiedica opinia publica constanteana sa isi spuna parerea despre o lege esentiala dar cu multe imperfectiuni in forma sa actuala!

Constantin
23 august 2022
Erorile neamului

Este programul "România dejucata" !!

constantin
23 august 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Au drept de vot elevii respectivi (și licenta) ?

Cornel P.
23 august 2022
articol

Păi...a sunat la toate școlile să adune directorii. A mers cine nu a vrut să deranjeze conducerea...

Cornelusha
23 august 2022
Vai, vai

Da, e o relicva comunista macinata de coruptie si incompetenta si condusa ca vai, vai de un amarat si o pitipoanca!!

Gina
30 august 2022
politichie aurie

Sorinel pustiu face ce face si se murdareste de cah .

Pagina a fost generata in 1.8233 secunde