Victimele colapsului României educate: greviști ignorați, elevi în vacanță forțată, părinți debusolați

3500

Articole de la același autor

Spre bucuria elevilor, poate cu excepția celor din anii terminali, și astăzi continuă greva generală din învățământul românesc. După o rundă de negocieri eșuate cu reprezentanții Guvernului, desfășurată duminică, 21 mai, liderii sindicali nu au mai fost băgați în seamă luni, 22 mai, ca și cum nici nu ar mai conta acest colaps al României educate.

Ieri, la prima oră, în baza resurselor umane disponibile, adică a personalului neintrat în grevă, conducerile unităților de învățământ constănțene au lucrat la alcătuirea unui nou orar, care le-a fost transmis părinților. Noroc că s-a inventat WhatsApp-ul și informația circulă repede!

Între timp, ca și cum am asista la o grevă spontană, Ministerul Educației a transmis că, împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a început demersurile pentru: elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior; acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți; acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.



Care este gradul de participare la Constanța


În absența unei situații centralizate, așa cum am auzit la posturile radio că s-a putut realiza în alte județe, am contactat câțiva directori de unități de învățământ din Constanța, pentru a afla care a fost participarea în prima zi de grevă.

La Liceul Energetic, participarea a fost de 66% din personalul didactic și nedidactic, la Școala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, din totalul de 68 de angajați, cu tot cu structurile din Palazu, 31 de profesori au intrat în grevă, la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie – 22% în grevă (din 67 de angajați, doar 15 greviști), la Școala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu” au intrat în grevă 25 de profesori și șapte cadre nedidactice, la Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” din Medgidia, din 54 de angajați, doar trei nu fac grevă, la Liceul Tehnologic „I.N. Roman” 75% din personal este în grevă, la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, din 100 de angajați, fac grevă 67, la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” – din 100 de angajați 36 au intrat în grevă, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din 169 (cu tot cu colaboratori), 60 de greviști, la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” – din 54 de angajați doar doi nu au intrat în grevă, la Școala Gimnazială nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hașdeu” – 70% implicați în grevă, la Școala Gimnazială nr. 37 – 34 de greviști (din 49 cu normă de bază), la Liceul Teoretic „Ovidius” jumătate din angajați au intrat în grevă, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” au intrat în grevă 23 de profesori și șapte învățători, la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, din 82 de angajați, au intrat în grevă 52 de profesori și nouă din personalul auxiliar.

La cum se prezintă situația în prima zi de grevă, cel mai probabil Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VI-a, programată în zilele de miercuri, 24 mai, și joi, 25 mai, este compromisă, întrucât nu pare să existe resursa umană disponibilă atât pentru supravegherea copiilor, dar mai ales pentru corectarea lucrărilor.

Reamintim că luni, 22 mai, la finalul comunicatului transmis de cele trei federații sindicale din învățământ - Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ - se precizează: „Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5797 secunde