Scenariul din pandemie, reluat la Bac? Se preconizează echivalarea competențelor digitale

1275
Scenariul de săptămâna trecută al ministrului Educației, Ligia Deca, preconiza o posibilă decalare a examenelor naționale sau prelungirea anului școlar dacă va continua protestul în Educație. Iată că marți, 6 iunie, la finalul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare pentru probele examenelor naționale.

Decizia s-ar părea că are la bază centralizarea constantă a informațiilor statistice privind personalul din învățământul preuniversitar care a participat la protestul declanșat în data de 22 mai 2023.

Conform datelor primite de la inspectoratele școlare județene, situația, la nivel național, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023 a „diluat” participarea la grevă. În perioada 31 mai - 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic). Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%). La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai - 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice participante la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

În informarea transmisă de biroul de presă al Ministerului Educației se precizează că niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.



„Vom merge pe soluții pe care le-am mai testat”


Marți, 6 iunie, într-o intervenție la radio Europa FM, ministrul Educației a declarat că probele de competențe de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă greva va continua și săptămâna viitoare.

Potrivit calendarului actual, prima probă de competențe orale la Bacalaureat ar urma să aibă loc luni, 12 iunie, la Limba și Literatura Română.

„Eu cred că nu vom fi în această situație. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, pentru că începem luni cu probele de competențe, putem să accesăm experiența din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului, la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluție ideală, în sensul în care cred că elevii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă, dacă vom ajunge în acea situație, vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja și care sunt funcționale”, a declarat Ligia Deca, la Europa FM.

Cert este că scenariul legat de echivalare a fost bine primit de foarte multe persoane implicate, fie că vorbim de profesori, elevi sau părinți, întrucât sistemul de notare în sine al acestor competențe nu este considerat relevant. Ba, mai mult, sunt declarate o bătaie inutilă de cap.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3717 secunde