Pensionarii preferă să muncească pentru a primi un venit suplimentar

262
Pensionarii preferă să muncească pentru a primi un venit suplimentar - pensionari-1686590673.jpg

Articole de la același autor

România are, în prezent, aproximativ 5 milioane de salariați, la 5 milioane de pensionari, fiind un raport de 1 la 1. Numărul persoanelor apte de muncă din țară este de circa 9 milioane. În schimb, pe piața muncii sunt înregistrați doar jumătate din cei 9 milioane de oameni. La nivelul tinerilor, șomajul depășește procentul de 30%-40%. Cu alte cuvinte, cel puțin unul din trei tineri nu lucrează.

Conform Institutului Naţional de Statistică, pensia medie lunară, culculată având în vedere sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc. - plătite de casele de pensii, a fost de 1.846 lei în primul trimestru al anului 2022.

Bineînțeles, pensiile din țara noastră au sume insuficiente pentru un trai decent în contextul social actual, când taxele, impozitele și prețurile alimentelor și utilităților cresc, parcă, pe zi ce trece. Tocmai din acest motiv, pensionarii preferă să rămână pe piața muncii.

Deficitul de personal este unul din motivele pentru care mulți angajatori preferă să aibă în organizație pensionari. La nivelul județului Constanța, sectoarele cu cel mai mare deficit de personal, care se bazează pe prezența persoanelor ieșite la pensie, sunt spitalele și școlile. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța însă, în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă, cele mai multe persoane accidentate la job în județul Constanța au vârste între 51 și 60 de ani. Și în domeniul ospitalității pe litoral este deficit de personal. Deși sezonul estival doar ce a început, litoralul românesc are un deficit de forță de muncă de 20.000 de persoane.

Cu toate acestea, continuarea muncii după pensionare este recomandată de specialiști. Este avantajoasă și pentru angajați, dar și pentru angajatori.

În primul rând, un pensionar angajat se poate bucura de un venit suplimentar care să îl ajute să facă față cheltuielilor cu mâncarea, facturile, medicamentele și așa mai departe, din ce în ce mai scumpe oricum. De asemenea, legislația permite ca, după un an de zile de muncă extra, pensia să fie recalculată și mărită cu câteva zeci sau sute de lei.

În altă ordine de idei, munca menține omul sănătos atât fizic, cât și psihic și poate împiedica apariția demenței sau a depresiei. Se poate lua în calcul și un loc de muncă part time, atât timp cât există, deja, un venit stabil.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1519 secunde