Plaje pline de turiști, cazurile de înec, în creștere. De ce sunt atât de puțini salvamari?

6354

Articole de la același autor

Ne aflăm în plină perioadă de vacanțe și concedii, iar litoralul este plin în fiecare zi de constănțeni și turiști care vor să se bucure de frumusețea mării. Oare salvamarii fac față mulțimii de oameni prezenți, tot timpul, pe plajele din orașul Constanța?

Primăria Constanța a investit, în acest an, peste 3,4 milioane de lei pentru serviciul de salvamar și puncte de prim ajutor pe plajele din Constanța și din stațiunea Mamaia. Reamintim, contractul semnat cu Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România prevedea perioada 15 mai – 31 august. Conform contractului, programul de lucru al posturilor de salvamar și al ambarcațiunilor este zilnic între orele 8.30 și 19.30. Pentru Constanța funcționează trei puncte de prim ajutor, iar pentru stațiunea Mamaia, cinci. De asemenea, pentru perioada cu afluență mare de turiști, 1 iunie – 15 septembrie, în stațiunea Mamaia au fost puse la dispoziție 19 posturi de salvamari, cu câte două persoane fiecare. Activează patru sectoare de plajă cu câte două persoane, cinci puncte de prim ajutor cu două persoane și cinci puncte de prim ajutor cu o persoană. Iar în Constanța, activează zece posturi de salvamari, cu câte trei persoane fiecare, trei sectoare de plajă cu câte două persoane, trei puncte de prim ajutor cu două persoane și trei puncte de prim ajutor cu o persoană. Cu toate acestea, raportat la numărul mare de persoane aflate pe litoral în fiecare zi, un singur salvamar sau doi pe plajă nu pot face față. Mai mult decât atât, sunt părinți care nu au posibilitatea să îi ducă pe cei mici la plajă în plină zi. Atunci, aleg orele de după-amiază, intervalul orar cel mai recomandat pentru expunerea la soare fiind după 17.00. După ora 19.00, de asemenea, când se încheie programul salvamarilor, plajele sunt pline de copii.

La ora la care am mers să verificăm situația în stațiunea Mamaia, în jur de 11.00, plaja era foarte populată de adulți cu copii de toate vârstele. Postul de salvamar disponibil turiștilor era unul singur. Cu toate acestea, cauzele de înec au crescut, nouă persoane decedând de la începutul sezonului estival. Multe întâmplări care trec pe lângă noi ar putea fi, astfel, un semnal de alarmă. Cursurile de prim ajutor sunt foarte importante pentru orice om. Fiecare este responsabil să se informeze corect și să învețe să acorde primul ajutor pentru orice eventualitate. Aceste cursuri de prim ajutor, însă, trebuie să devină obligatorii, să se realizeze constant în toate sectoarele de activitate și să fie o normalitate în viața oricărei persoane. Iar autoritățile competente și unitățile de învățământ trebuie să ia inițiativă pentru ca oamenii să conștientizeze, la rândul lor, cât de important este subiectul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.0312 secunde