Tradiții și superstiții de sărbătoarea Schimbării la Față. Să nu te cerți cu nimeni

7914
Tradiții și superstiții de sărbătoarea Schimbării la Față. Să nu te cerți cu nimeni - schimbarea-la-fata-1691144598.jpg

Articole de la același autor

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită, în fiecare an, pe 6 august. Este cunoscută în popor sub numele de Probojenia și se numără printre cele mai mari sărbători ale anului liturgic. Este un moment marcant în care Hristos şi-a arătat slava înainte de Înviere. Iată ce trebuie să faci și să nu faci în această zi.

În primul rând, biserica spune că, de ziua Schimbării la Față a Domnului, se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. În unele zone, se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor. Conform credinței populare, se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva. Așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. De asemenea, se interzice scăldatul, pentru că apele sunt de acum tot mai reci și crește riscul îmbolnăvirilor.

Tradiţia spune că femeile însărcinate, care se vor ruga în această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. În schimb, fetelor care se spală pe cap în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Ce pățesc persoanele care nu țin cont de sărbătoare

Există credinţa populară că începând cu ziua Schimbării la Faţă, toamna începe să-şi intre în drepturi, iarba nu mai creşte, iar frunzele copacilor încep să îngălbenească. Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. Iar dacă plouă, toamna va fi una cenuşie.

Schimbarea la Faţă reprezintă, în același timp, un moment important în calendarul viticol. Cu alte cuvinte, în această zi nu se lucrează, iar la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează și se împart. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. De asemenea, cel care spală haine în această zi va fi umplut de păduchi şi ploşniţe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 14 Septembrie 2021
Stire din Cultură-Educație : Tradiții și superstiții de Ziua Crucii
Pagina a fost generata in 0.3468 secunde