Lacul Techirghiol, răpus de arșiță. Trebuie să se intervină sau nu?

6145

Articole de la același autor

Lacul Techirghiol este cunoscut în întreaga țară ca fiind o sursă a sănătății datorită nămolului cu proprietăți vindecătoare. Iar vremea de afară încă este prielnică pentru persoanele care vor să se mai bucure de o plimbare în zonă și de efectele benefice ale nămolului. Însă, ca în fiecare an, fenomenul arșiței a lovit și de această dată. Iar în prezent, lacul Techirghiol a secat aproape de mal, din cauza căldurilor prelungite și a precipitațiilor insuficiente.

Totuși, vestea bună este că, în ciuda peisajului dezolant din cauza mizeriei venite la mal și a mirosului de sulf, nămolul extras din mijlocul lacului își păstrează proprietățile și în condițiile actuale. Seceta nu pune în pericol nămolul. Nămolul cu proprietăți terapeutice se extrage din mijlocul lacului în cursul dimineții și este adus la mal cu o ambarcațiune. O parte se păstrează la sanatoriu și alta se distribuie, pe parcursul sezonului estival, pe plajele din jurul lacului. Starea lacului va reveni la normal atunci când va ploua mai mult.

Așadar, este un fenomen natural, care era de așteptat să se petreacă după o vară atât de secetoasă și caniculară. Biologul Adrian Bîlbă ne explică, însă, și cauza de la care a început lacul Techirghiol să sece an de an. „Este un fenomen normal care se întâmplă în fiecare vară, în baza unor investiții făcute cu ani în urmă, mai ploioși. Este vorba despre unele investiții care au constat în separarea Techirghiolului de lacul Zarguzon. Acestea acum au un efect puternic, prin izolarea Techirghiolului. Și, în condițiile unor ani mai secetoși, Techirghiolul seacă parțial, adică se reduce volumul de apă”, precizează specialistul.

„Se poate interveni, bineînțeles”

Întrebarea care revine în contextul dat este dacă autoritățile pot interveni asupra lacului. Specialistul Adrian Bîlbă atrage atenția că fiecare parte implicată în problema Techirghiolului ar trebui să analizeze efectele. „Se poate interveni, bineînțeles. Însă, trebuie ca autoritățile să ia în calcul și partea medicală. Cu cât este mai sărat, acest lac oferă condiții mai bune de formare a nămolurilor specifice, sapropelice. Deci e nevoie de o decizie a unor autorități. De exemplu, autoritățile locale au o problemă prin faptul că malul se îndepărtează. Se expune o zonă nu foarte agreabilă. Biologii, de asemenea, vor sesiza o problemă, poate vor spune că anumite păsări nu mai au habitat acolo, din cauză că s-a restrâns zona lor. Dar, în același timp, medicii de la sanatoriu care folosesc nămolul, și ei trebuie să își dea o părere legat de utilitatea acestui fenomen. Se pare că pentru ei este foarte util. Pentru că nămolurile sunt mai bune și mai sănătoase în aceste condiții”, a încheiat Adrian Bîlbă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7261 secunde