Constănţenii s-au imunizat în masă! Vaccinul antigripal, epuizat mai ceva ca pâinea caldă!

492
1
Constănţenii s-au imunizat în masă! Vaccinul antigripal, epuizat mai ceva ca pâinea caldă! - fond-vaccinjpg-2-1678293324.jpg

Articole de la același autor

Solicitările de vaccinare antigripală au fost foarte mari, în acest sezon rece, în judeţul nostru. Constănţenii au înţeles că imunizarea îi ajută să se protejeze împotriva gripei şi au decis să se vaccineze. Din toamnă şi până la acest moment, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanța a primit și distribuit 83.451 doze de vaccin (83.151 de la Ministerul Sănătăţii şi 300 de la DSP Tulcea).

La acest moment, DSPJ Constanţa nu mai are în stoc nicio doză de vaccin antigripal. Din totalul persoanelor eligibile care şi-au arătat interesul pentru imunizarea antigripală, majoritatea fac parte din grupa de vârstă de peste 65 de ani, iar restul din grupa de vârstă 30-64 de ani cu afecţiuni cronice. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Tudorel Ene, pe raza județului nostru s-au vaccinat, până acum, 83.839 de persoane. Ca urmare, stocul final de sezon este zero, toate fiolele primite fiind folosite.

Menţionăm că este pentru prima dată în ultimii ani când dozele se epuizează până la ultima. Dr. Sergiu Taşinschi, medic epidemiolog, este de părere că acest lucru s-a întâmplat pentru că oamenilor le-a fost teamă să nu se confrunte cu infecţii de Covid-19, combinate cu gripă, situaţii în care starea lor de sănătate s-ar fi putut deteriora considerabil, mai ales în cazul celor care prezintă diverse boli asociate.

Mai mult decât atât, au existat cabinete în care nu numai că dozele de vaccin s-au epuizat, dar medicilor de familie nu le-au ajuns nici pentru categoriile vulnerabile, susţin cadrele medicale. Ca urmare, pacienţii şi-au făcut rost de vaccin din farmacii, contra cost. Precizăm că prețul unei singure doze de ser a variat între 50 și 65 de lei, pentru cei interesaţi. O altă variantă de imunizare a fost cea a administrării serului direct în farmacie.


Cert este că, pentru mulți oameni, gripa nu a fost deloc o experiență ușoară sau una plăcută. Ba dimpotrivă, a fost una care a dus la nenumărate complicaţii. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă vaccinul antigripal. Deşi ne aflăm deja în luna martie, în farmacii mai pot fi găsite doze de vaccin antigripal pentru doritori, doar că aceştia trebuie să ştie că serul îşi face efectul în circa două săptămâni.

Ca măsuri suplimentare, Ministerul Sănătății reamintește că în perioada epidemiei de gripă și a virozelor respiratorii este foarte important ca oamenii să se spele cât mai des pe mâini și pe față cu apă și săpun și să respecte un regim alimentar sănătos, pentru a limita pe cât posibil riscul de îmbolnăvire. În caz că aveţi dubii, gripa se poate deosebi de viroza respiratorie obişnuită prin simptome mai severe, ce conduc la alte complicaţii, unele foarte grave, cum este pneumonia. Mai rar, aceasta provoacă şi decesul, aşa că, potrivit specialiştilor, în sezonul rece, vaccinul antigripal pare să fie singura soluţie împotriva bolii. Din păcate, boala poate apărea brusc şi este transmisibilă. Deseori, ea debutează cu stări generale de rău, febră foarte mare, dureri de cap, dureri musculare, congestie nazală sau tuse. Aceasta se poate transmite rapid prin tuse şi strănut şi bolnavii îi pot contamina pe ceilalţi în următoarele zile. Alte măsuri de prevenţie împotriva gripei sunt evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă, păstrarea unei igiene corporale riguroase şi a spaţiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite şi luminoase.



Comentează știrea

costel de la bărbulești
9 martie 2023
DSP

... parcă am mai auzit cuvântul ăsta 'imunizare' la alt vax!

Pagina a fost generata in 0.2979 secunde