Constănțenii care au nevoie de îngrijiri la domiciliu stau la coadă. Este lipsă de personal, iar posturile sunt blocate!

919
Constănțenii care au nevoie de îngrijiri la domiciliu stau la coadă. Este lipsă de personal, iar posturile sunt blocate! - fond-ingrijiri-la-domiciliu-1698256723.jpg

Articole de la același autor

La momentul actual, doar 12 persoane din județul Constanța beneficiază de serviciile de îngrijiri la domiciliu acordate de către Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS). Precum în întreaga țară, vârstnicii din Constanța au nevoie de astfel de servicii, iar solicitările nu contenesc să apară. Oare singurul departament de îngrijiri la domiciliu care mai funcționează la nivelul județului, aflat în subordinea Direcției de Generale de Asistență Socială Constanța, face față solicitărilor?

În cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu oferite de către DGAS Constanța, persoanele vârstnice aflate în nevoie pot beneficia, prin intermediul unui compartiment special, de asigurarea igienei corporale, hrănire, prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie, activități de administrare și gestionare a bunurilor și așa mai departe. Programul de acordare a serviciilor de îngrijire la domiciliu se stabilește de comun acord cu beneficiarul și cu îngrijitorul. Programul este realizat în funcție de nevoile beneficiarului și în limita capacității serviciului.

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, Monica Poptile, spune că, în momentul de față, în compartimentul care se ocupă de sectorul menționat activează doar patru îngrijitori. Mai mult decât atât, deocamdată, concursurile pentru obținerea unui post de îngrijitor sunt blocate!

„Compartimentul de îngrijiri la domiciliu funcționează, avem patru îngrijitori și un post vacant în organigramă. Postul nu a fost ocupat și, din păcate, nu poate fi scos la concurs, deoarece, între timp, concursurile au fost blocate. Cei patru îngrijitori acordă servicii unui număr de 12 beneficiari. Alte 36 de solicitări sunt în așteptare. Încă de la înființarea serviciului s-a mers pe ideea suplimentării posturilor de îngrijitor în funcție de solicitări, însă în actualul context legislativ acest lucru nu poate fi posibil”, a declarat Monica Poptile pentru Cuget Liber.

Așadar, problema suplimentării posturilor este undeva în planul instituției, însă se pare că persoanele care stau la coadă trebuie să mai aștepte…cadrul legislativ nu permite acest lucru.

De aceste servicii personale beneficiază oamenii de vârsta a treia care îndeplinesc una din următoarele condiții: se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii ori stării fizice sau psihice; nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii; nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, scopul serviciului social este acela de a acorda servicii persoanelor vârstnice aflate în diverse grade de dependență, ca urmare a pierderii autonomiei personale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5115 secunde