A curs cu amenzi! Numeroși tineri munceau fără forme legale pe litoralul Mării Negre

1488
A curs cu amenzi! Numeroși tineri munceau fără forme legale pe litoralul Mării Negre - x-campanie-1724751881.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a continuat şi luna aceasta, campania privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre.

Ca şi până acum, obiectivele principale ale campaniei de control sunt identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă. În acelaşi timp, angajatorii și lucrătorii au fost atenţionaţi asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă. În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 128 controale, în urma cărora au fost sancționați 18 angajatori la care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 340.000 lei, iar pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.

Potrivit inspectorului şef al ITM Constanţa, Marian Becheanu, cu ocazia controalelor efectuate, au fost depistate 16 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în Revisal, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 320.000 lei.

Dintre persoanele depistate muncind fără forme legale de angajare, au fost identificați şase tineri cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani, pentru care au fost înaintate sesizări către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța. Echipele de control au acționat și în weekend, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, ocazie cu care s-a verificat și respectarea de către angajatori a timpului de lucru și de odihnă al salariaților.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Tot în această perioadă, în domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi 26 angajatori, cu un număr total de 414 salariați.

Au fost sancționați contravențional şapte angajatori la care s-au aplicat şapte sancțiuni contravenționale, dintre care trei avertismente și patru sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 14.500 lei. Au fost dispuse şapte măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților.

Cele mai frecvente deficienţe constatate, în domeniul SSM, de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neorganizarea activității de prevenire și protecție, organizarea necorespunzătoare a activității de acordare a primului ajutor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2626 secunde