Abuz sau incompetență profesională la APIA Constanța! Cine girează fărădelegile? (I)

11341
Abuz sau incompetență profesională la APIA Constanța! Cine girează fărădelegile? (I) - fond-1629827397.jpg
De-a lungul timpului, s-a tot vorbit despre incompetența sau abuzurile anumitor persoane de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pe scurt, APIA. De la licitațiile trucate și anchete ale celor de la Anticorupție în curtea instituției, la șpăgile oferite pentru obținerea unor fonduri necuvenite. De asemenea, presa a tot scris despre fraudarea unor fonduri europene la APIA dar și de contracte de închiriere a unor spații cu dedicații speciale. Și, cu toate acestea, se pare că nimic nu-i sperie, cel mai recent caz fiind petrecut chiar la Constanța.

Încă de la început trebuie spus că, din păcate, toate aceste abuzuri săvârșite de angajați ai APIA sau persoane cu funcții de răspundere în cadrul acestei instituții, la final sunt decontate din bani publici.

Pe de altă parte, atunci când pe documentele oficiale transmise de APIA vezi și sigla Guvernului României, nu rămâne decât să te întrebi dacă cei abilitați girează asemenea fapte sau nici măcar nu știu de ele.

Și, atunci, este firesc ca presa să le aducă la cunoștința cititorilor dar și a celor abilitați să facă în așa fel încât prin instituțiile statului să nu mai existe persoane cu interese obscure și nici persoane neprofesioniste.

Cum a reușit APIA Constanța să comită un abuz ordinar sub paravanul unei incompetențe profesionale vă vom relata în ediția de astăzi dar și în numerele viitoare ale ziarului.

Bănuieli de promisiuni neonorate

În cursul zilei de 19 iulie, APIA Constanța a făcut public faptul că dorește să închirieze un spațiu în care să își desfășoare activitatea. La acest moment, instituţia funcţionează în sediul CJC dar i s-a pus în vedere să elibereze spaţiul. Anunțul a fost publicat în ziarul local „Cuget Liber”, pe site-ul APIA dar și în SICAP.

Cum caietul de sarcini prevedea anumite cerințe iar societatea „Cuget Liber” deținea un asemenea spațiu, reprezentanții firmei s-au gândit că nu ar fi rău să participe la procedură. Din păcate, mult mai târziu aveau să afle că atribuirea contractului era cu dedicație iar „Cuget Liber” le strica planurile!

Revenind la subiect, până la data limită de 27 iulie 2021, în conformitate cu documentaţia de atribuire au fost depuse la sediul autorităţii contractante două oferte. Mai exact, cea a „Cuget Liber” şi a unei alte societăţi asupra căreia vom reveni pe parcurs. În cursul aceleiași zile, a avut loc deschiderea ofertelor pentru atribuirea contractului de închiriere a unui imobil cu destinaţie de sediu pentru APIA Constanţa.


Comisia de evaluare oferte şi negociere a fost numită prin decizia directorului executiv al APIA Constanţa, Dan Burlacu, şi a fost compusă din Venilia Trofin (președinte), Marius Iulian Rizoiu (membru supleant), Bogdan Spânoche Stoenescu (membru supleant), Mariana Tănase (membru) și Carmen Raescu (membru).


Suspiciunile asupra faptului că ceva nu este în regulă și că, de fapt, contractul ar fi fost pregătit cu dedicație specială au apărut încă de la început.



Concret, în timp ce plicul cu oferta prezentată de „Cuget Liber” conținea toate documentele solicitate, cea a firmei concurente nu avea declaraţia personală în original a proprietarului, menţionată la capitolul clauze contractuale speciale.


„În acest moment, domnul, care reprezenta firma concurentă, a devenit agitat şi a ieşit afară din sală ca să aducă documentul. Imediat, a plecat după el şi doamna preşedintă a comisiei. Nu era normal, astfel că am solicitat comisiei să ţină cont de acest aspect. Ulterior, au revenit în sală iar doamna preşedintă insista să-i permitem să depună declaraţia în cauză. Am refuzat, era clar o încălcare a legii. De altfel, doamna preşedintă a lăsat de înţeles că ştie foarte bine clădirea domnului şi astfel au apărut fel şi fel de bănuieli”, a declarat reprezentantul „Cuget Liber” care a participat la procedură.

Firma concurentă - descalificată, Cuget Liber - câştigătoare

În consecinţă, în urma evaluării ofertei depuse în vederea atribuirii contractului de închiriere imobil cu destinaţie de sediu necesar funcţionării APIA Constanţa, oferta „Cuget Liber” a fost declarată eligibilă şi calificată pentru etapa procedurală următoare. În schimb, firma concurentă a fost descalificată pe motiv că nu a avut documentaţia completă.

Aşadar, au urmat mai multe vizite ale celor de la APIA Constanţa la sediul imobilului ofertat de „Cuget Liber” pentru a vedea cu ochiul liber spaţiul unde urma să-şi desfăşoare activitatea.

Ulterior, prin adresa 6298/30.07.2021, reprezentanţii „Cuget Liber” au fost înștiințați că sunt calificaţi și din acest punct de vedere, fiind invitați să participe la etapa următoare care consta în evaluarea ofertei financiare, în data de 2 august 2021.

La data respectivă, s-a încheiat procesul verbal privind etapa de negociere competitivă pentru atribuirea contractului de închiriere imobil cu destinația sediu pentru APIA Constanța, iar în data de 5 august 2021, s-a comunicat că cei din comisia de evaluare oferte și negociere au hotărât să atribuie contractul de închiriere către ofertantul S.C. Cuget Liber S.A., a cărui ofertă finală a obținut 100 de puncte și a fost declarată câștigătoare.

Din păcate, ce a urmat după atribuirea contractului și la ce jocuri de culise au apelat cei de la APIA întrece imaginaţia oricui! Cât despre cel care a fost descalificat, gurile rele spun că, din ziua în care a pierdut contractul, stă mai mereu pe holurile instituţiei şi ameninţă cu DNA-ul anumite persoane care ar avea ceva „obligaţii” pe la el !


Însă despre toate acestea, o să puteţi citi în ediţia de mâine a ziarului nostru. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5572 secunde