Violența, la putere, în Constanța. Femeile bătute și copiii agresați, primii în top

1275
Violența, la putere, în Constanța. Femeile bătute și copiii agresați, primii în top - violenta1-1564777851.jpg

Articole de la același autor

Suntem un județ cu mulți oameni violenți, iar asta nu o spunem noi, ci o arată negru pe alb statisticile. Spre exemplu, numai în primele șase luni ale anului în curs, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC) s-au înregistrat 489 de victime ale violenței în familie. 


Dintre acestea, 429 au fost copii cu vârste între zero și 17 ani. După nivelul de educație, 150 de victime nu aveau studii, situație în care s-au regăsit și 46 dintre agresorii lor. Cele mai multe dintre victime aveau ciclul primar terminat, adică clasele I-IV (135 victime), iar dintre agresori, 90, aveau ciclul gimnazial absolvit. Din numărul total al victimelor, 113 locuiau în casa agresorilor. 
Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, Oana Manoilă, în acest interval s-au înregistrat 87 de cazuri de violență între soți și alte 112 între mamă sau tată și copii ori bunici-copii. Alte 159 de cazuri de violență 
s-au înregistrat între rude. 
"Din numărul total de victime, 101 au fost agresate fizic, în cazul a 91 a fost vorba despre violență psihologică, alte 32 au fost agresate sexual, 265 de victime au suferit de anumite drepturi și libertăți. Prin specialiștii noștri, victimele violenței au beneficiat, gratuit, de consiliere primară și socială, dar și de consiliere psihologică. Dintre acestea,16 dintre cele 489 de victime ale violenței domestice au scos certificat medico-legal,53 au depus plângere la poliție împotriva agresorilor, 30 au făcut plângere penală, 19 au obținut ordinul de restricție, 15 agresori au fost evacuați din locuințe, 126 de victime au divorțat de soțul agresiv. Ca și factori de risc ai agresorului familial, pe locul I se situează condițiile precare de viață", a precizat reprezentantul Direcției. 


Unde puteți suna în caz de nevoie


Tocmai de aceea, conducerea DGASPC pune la dispoziția constănțenilor o serie de servicii, pentru a veni în sprijinul victimelor. În primul rând, acestea pot suna la numărul de telefon 0241.983- Telefonul Copilului. Este un număr de telefon prin intermediul căruia sunt sesizate toate formele de abuz asupra unui copil, pornind de la violența emoțională, până la cea fizică. Precizăm că poate fi apelat non-stop de oricine are cunoștință de un copil abuzat sau chiar de victimă.
Ce se întâmplă când apelați 0241.983?


"Toate cazurile de abuz sunt transmise de urgență compartimentelor specializate din cadrul DGASPC Constanța și celorlalte instituții ale statului (Poliție, Inspectoratul Școlar, Salvare etc). De asemenea, sunt contactate persoanele apropiate familiei din care provine copilului (rude, profesori, educatori, vecini). În situațiile în care se confirmă pericolul iminent, se constituie echipa mobilă care se deplasează imediat la fața locului. Echipa mobilă este formată dintr-un psiholog și un asistent social care evaluează situația și pot decide, imediat, o măsură de protecție specială pentru copil, care poate ajunge până la separarea lui de familie", a completat reprezentantul DGASPC.


În cazul în care copilul nu este în pericol, se ofere consiliere psihologică și monitorizare a cazului pentru a ne asigura că nu există nici un risc pentru el. Pentru adulți există numărul de telefon 0341.921 - Linia Verde, care este un serviciu specializat, deschis 24 de ore din 24, gratuit. Acesta poate fi apelat de oricine care știe de existența unui caz de violență în familie sau de către victimă. La  toate acestea, se adaugă module pentru protecția victimelor violenței în familie. Astfel, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța dispune de două locații pentru victimele violenței, care pot găzdui până la 20 de persoane. Acestea se adresează atât adulților, cât și copiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4189 secunde