Mii de copii din județul Constanța cresc cu dorul de mamă și de tată în suflet. Nu le lipsește nimic, dar nici nu îi au pe mama și pe tata alături, seara, la culcare, să îi sărute pe frunte și să le spună noapte bună, sau ziua, la concurs, să-i încurajeze și să le facă galerie. Sunt copiii lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate.
O statistică cutremurătoare, realizată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în cadrul campaniei "Și ei sunt copiii României", de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, arată că peste 1.000 de copiii cresc fără ca părinții să le fie alături.
În prezent, România se confruntă cu un fenomen social, cu impact major asupra copiilor, care afectează puternic și pe termen lung atât societatea, cât și economia țării. Migrația unui număr din ce în ce mai mare de părinți către țările cu o economie mai dezvoltată, face ca un număr impresionant de copii să rămână acasă, uneori în îngrijirea altor persoane, alteori în îngrijirea statului, pe perioade nedeterminate de timp.
Astfel, în acest moment, în România sunt 5.313 copii aflați în centre de plasament și unități de tip rezidențial, 3.660 copii aflați în grija asistenților maternali profesioniști și 1.879 copii rămași în plasament familial la rude de până la gradul IV sau la alte familii.
Potrivit statisticilor, doar 17% dintre copiii aflați în plasamentul familial rămân cu adevărat în grija unor rude, restul ajungând în centrele de plasament sau la asistenți maternali, fie din cauza faptului că nu au alte rude, fie pentru că procesul de găsire a acestora este foarte dificil și îndelungat.
Afectați psihic pentru totdeauna
Această schimbare afectează puternic dezvoltarea psihică a unui copil, el fiind privat de dragostea și afecțiunea părinților. Mai mult decât atât, abandonul școlar, autoizolarea sau instalarea unor tulburări emoționale și comportamentale sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuși copiii. Astfel, de cele mai multe ori, aceștia ajung să dezvolte stări emoționale puternice, devin triști și izolați. Aceste stări sunt cauzate în general de sentimentul de vină pe care micuții și-l însușesc, ei fiind neputincioși în fața motivului pentru care părinții au ales să părăsească țara.
Lipsa unor măsuri concrete, care să eficientizeze procesul reintegrării copilului în familia biologică, precum și obligațiile insuficiente pe care părinții trebuie să le îndeplinească înainte de a-și părăsi copilul, duc la creșterea continuă a numărului de copii aflați în sistemul de protecție, privați de dreptul de a avea o familie.
Pentru a le fi un sprijin acestor copii, FACIAS a inițiat o petiție intitulată "Și ei sunt copiii României". Oricine dorește, poate să semneze electronic petiția respectivă, disponibilă pe facias.ro. Astfel, ne alăturăm cu toții unui demers care ar putea schimba viața a zeci de mii de copii abandonați.