"Afară sunt 18-19 grade Celsius și în casă ard caloriferele. Stăm cu geamurile deschise"

2595
De mai bine de o săptămână temperaturile exterioare aduc mai mult a primăvară decât a început de iarnă. Copacii au înmugurit din nou, oamenii se plimbă în mânecă scurtă pe afară. Nimic nu mai amintește că peste mai puțin de o lună de zile vine Moș Nicolae. Doar calendarul din perete și căldura din calorifere. În ciuda temperaturilor ridicate de afară, RADET continuă să furnizeze căldură în regim non-stop. Dacă acum patru săptămâni constănțenii solicitau RADET-ului să furnizeze cât mai curând căldură, acum ei vor să o oprească. Spun că este prea cald, sunt nevoiți să stea cu geamurile deschise și risipesc scumpa gigacalorie.
"Afară sunt 18-19° C și în casă ard caloriferele. Stăm cu geamurile deschise. Așa mare risipă de căldură este inac-ceptabilă", ni s-a plâns la telefon Maria Moroianu, de pe strada I.G. Duca. "Cei de la RADET parcă ne fac în ciudă. Atunci când a fost foarte frig, de-abia, de-abia au dat drumul la căldură. Acum, când sunt 20 de grade afară de mai bine de o săptămână ei lasă căldura non-stop. Nu se poate așa ceva. Să o oprească ziua și să ne dea numai noaptea", spune Constantin Pârvu, un alt constănțean.
Reprezentanții RADET-ului spun însă că este greu să împaci pe toată lumea și că, deși ziua este mai cald, noaptea temperaturile sunt destul de mici. "Noi încercăm să păstrăm un echilibru, atât cât este posibil la un sistem așa de mare. Încercăm să facem să nu fie copleșitor. Ziua mai reducem din temperatura pentru încălzire în favoarea temperaturii apei calde, iar noaptea inversăm și creștem temperatura pentru încălzire, scăzând-o pe cea a apei calde. Din păcate, nu putem să reducem foarte mult pentru că cei de la capetele de coloană suferă. Așa a fost dintotdeauna. Așa este sistemul. Nu este vina nimănui. Constănțenii care sunt dotați cu repartitoare pot opri caloriferele, astfel încât să nu mai primească deloc căldură. Însă cei care nu au repartitoare nu au altă soluție decât de a se pune cu toții de acord și să oprească vana comună, dacă a fost întreținută și funcționează robinetele. Însă deja de mâine-poimâine se anunță frig, așa că va fi nevoie de căldură în apartamente", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al RADET, Florin Rugină.

Restanțe de peste 5.400.000 lei
În timp ce căldura se risipește pe ferestre și încălzește aerul din Constanța, RADET are de recuperat peste 5.400.000 de lei datorii de la asociațiile de proprietari și peste 288.000 de lei de la agenții economici. Trei asociații de proprietari au acumulat facturi neplătite cu valori ce depășesc 200.000 de lei, iar alte patru asociații au restanțe de peste 100.000 de lei. La aceste sume se mai adaugă și penalizări considerabile. 19 societăți comerciale înregistrează și ele datorii însemnate către RADET, însă cele mai multe au restanțe mai mici de 6.700 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3537 secunde