Sfaturi pentru a vă proteja sănătatea în timpul verii

2503
Sfaturi pentru a vă proteja sănătatea în timpul verii - 3f4be8aa167b3b2d1c81ac2def0a8eb3.jpg
A venit vara, temperaturile sunt în creștere, drept pentru care medicii vă sfătuiesc să luați măsuri suplimentare pentru a vă proteja sănătatea în timpul serviciului. Cel mai important, trebuie să fiți hidratați.

În timpul verii, dar mai ales în perioadele în care temperaturile depășesc 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie să asigure condițiile propice pentru desfășurarea activității, astfel încât să nu fie pusă în pericol starea de sănătate a salariaților. Potrivit reprezentanților Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, se impun următoarele măsuri, în vederea ameliorării condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea efortului fizic cu pauzele, în locuri umbrite și aerisite. De asemenea, vor fi asigurați între doi și patru litri de apă minerală pentru fiecare angajat, echipamente individuale de protecție, pentru cei care lucrează în construcții și dușuri.
Dacă nu sunt respectate măsurile descrise mai sus, căldura poate duce la îmbolnăvire: apar crampele musculare, epuizarea, iritațiile pielii.
Astfel, muncitorii care lucrează în soare, în timpul orelor critice (11,00 - 17,00) vor resimți, la un moment dat, spasme dureroase ale mușchilor, în brațe, gambe sau abdomen. Ele apar pe fondul căldurii excesive, din cauza unei afecțiuni varicoase sau a pierderii de sare din organism, prin transpirație. Măsuri imediate care trebuie luate: muncitorii afectați vor opri activitatea, se vor odihni într-un loc răcoros și vor consuma sucuri de fructe. Potrivit dr. Loti Popescu, medic-șef Biroul de Promovare a Sănătății, dacă salariatul resimte crampe mai mult de o oră, se impune consultarea unui medic.
În mod frecvent, din cauza tem-peraturilor ridicate, muncitorii resimt o stare de epuizare - somnolență, senzație de slăbiciune, vertij, dureri de cap, grețuri, transpirație abun-dentă. La fel, măsurile indicate, până la trecerea simptomelor, sunt întreruperea activității, consumul de lichide și retragerea într-un loc umbrit. De obicei nu este necesară consultarea unui medic, dar dacă simptomele persistă, se impune solicitarea unei păreri medicale.
Mai pot avea loc, în timpul verii, și sincope, adică pierderi bruște ale cunoștinței - cauzate de încetarea, pentru o scurtă vreme, a funcției inimii. Cei mai expuși sunt vârstnicii, persoanele suprapon-derale sau cele care suferă de boli cardiovasculare.
Pentru a nu adăuga un factor de risc suplimentar, medicul vă sfătuiește să evitați consumul de cafea, alcool sau băuturi cu mult zahăr. Beți, în schimb, apă și sucuri naturale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2417 secunde