Ai intoleranță la gluten? Află ce îți pregătesc parlamentarii

110
Ai intoleranță la gluten? Află ce îți pregătesc parlamentarii - intolerantalaglutenboalaceliaca-1541933551.jpg

Articole recomandate

Mai mulți parlamentari vor să înființeze registrul de evidență a persoanelor cu intoleranță la gluten. La Senat a fost depus un proiect legislativ în acest sens, care prevede ca spitalele, grădinițele și școlile ar urma să fie obligate să asigure porții de mâncare fără gluten.


"Toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive și produsele cosmetice vor vonține, conform cu fișele de produs și auditurile interne realizate, una din informații: Conține gluten; Conține urme de gluten; Produs într-o unitate care procesează alimente care conțin gluten; Nu conține gluten. Toate unitățile de învățământ preșcolar și școlar vor asigura copiilor cu intoleranță la gluten, dovedită prin adeverință medicacă de la medicul specialist, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porțiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate și din ingrediente inscripționate "fără gluten", prevede proiectul de lege.


De asemenea, inițiativa legislativă prevede că spitalele din România, cele de stat sau cele private, vor fi obligate să le asigure pacienților cu intoleranță la gluten toate mesele pe care le presupune spitalizarea, notează Mediafax.

Parlamentarii vor și înființarea unui centru care va ține evidența persoanelor diagnosticate cu boli celiace.

"Înființarea Registrului Național de Evidență a persoanelor diagnosticate cu boală celiacă, de către Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului, care va avea loc în decurs de maxim 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Registrul va fi completat de către medicii de familie sau medicii gastrenterologi", se arată în proiectul de lege.


În plus, orice constrângere a drepturilor persoanelor cu intoleranță la gluten se va considera discriminare.


"Persoanele cu boală celiacă nu li se va restrânge dreptul la educație, la asistență medicală, la servicii publice și la demnitate pe baza absenței cadrului necesar alimentației și tratamentul acestora, respectiv absența preparatelor alimentare și medicamentoase fără gluten. Refuzul acordării acestor drepturi din cauza imposibilității de a oferi acestor persoane alimente care nu conțin și nu sunt contaminate cu gluten, reprezintă discriminare", potrivit proiectului.


sursa: libertatea.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 11 Noiembrie 2018
Stire din Social : Rețeta săptămânii: cocoș cu vin
Duminică, 11 Noiembrie 2018
Stire din Social : A fost cutremur!
Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018
Stire din Social : Încă două focare de pestă porcină
Pagina a fost generata in 0.9878 secunde