Ai probleme cu dantura? Reguli stricte și prețuri mai mari, la stomatologi!

1202
Ai probleme cu dantura? Reguli stricte și prețuri mai mari, la stomatologi! - fond1stomatologie-1588951621.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care vor ajunge în cabinetele stomatologice după data de 15 mai vor trebui să respecte niște reguli stricte. Căci, deși starea de urgență nu va mai fi în vigoare, sunt necesare o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, având în vedere că pericolul nu a trecut. Printre regulile ce le vor fi impuse pacienților se numără atât purtarea de măști, de botoșei, dar și testarea temperaturii înainte de a intra în cabinet.

Din 15 mai este ridicată starea de urgență, dar, așa cum au subliniat în repetate rânduri autoritățile, nu înseamnă că ne vom putea "relaxa". Realitatea este că noul coronavirus încă reprezintă o amenințare, motiv pentru care și după jumătatea lunii în curs vor trebui respectate o serie de reguli stricte, menite să limiteze răspândirea SARS-Cov-2. Printre unitățile care își vor deschide ușile, după jumătatea lunii, se numără și cabinetele stomatologice. Până în prezent, autoritățile centrale nu au publicat, în mod oficial, măsurile preventive ce trebuie respectate în aceste cabinete medicale. Dar conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România s-a întrunit și a realizat o listă de recomandări privind reluarea activității în cabinetele stomatologice. E drept, însă, că rămâne la latitudinea dentiștilor dacă vor dori să le aplice în cabinetele lor sau dacă le vor pune în practică pe toate sau numai parțial. Dar, așa cum au subliniat reprezentanții CMSR, având în vedere că "particularitățile profesiei de medic stomatolog presupune efectuarea manoperelor de prevenție, diagnostic și tratament prin contactul apropiat, la o distanță de doar 15 – 20 cm de cavitatea orală a pacienților, precum și necesitatea de a realiza manopere de tratament generatoare de aerosoli, crește riscul de contaminare și răspândire a COVID 19".

Maxim 15 minute în sala de așteptare

Măsurile de prevenție încep din momentul programării. "Lista de pacienți va fi pregătită prin triaj telefonic, iar medicul stomatolog este singurul în măsură să stabilească prioritățile", se arată în documentul semnat de dr. Ecaterina Ionescu, președintele CMSR. Astfel, încă de la telefon, pacienții vor fi chestionați dacă prezintă simptome ale SAR-CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație) sau dacă au intrat în contact cu persoane cu astfel de simptome. Abia ulterior vor fi programați, recomandarea colegiului fiind ca pacienții vulnerabili (pensionarii) să fie chemați la cabinete în prima parte a zilei.

În cabinet sunt recomandate alte reguli. Pe lângă masca obligatorie, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale, folosirea dezinfectanților și a halatelor de unică folosință de către pacienți ori a combinezoanelor, de către personalul medical, colegiul recomandă ca, pe cât posibil, pacienții să nu atingă ușile, clanțele, scaunele, operațiunile de deschidere a ușilor să fie realizate de personalul cabinetului. "În sala de așteptare scaunele vor fi distanțate (1,5 – 2m) și vor fi din materiale ușor de dezinfectat; la intrarea în cabinet să existe dispenser cu substanță dezinfectantă, iar suplimentar se pot folosi recipiente sau saci pentru depozitarea bunurilor personale ale pacientului (haine, poșete, telefoane mobile); revistele, ziarele, jucăriile și alte obiecte care pot fi atinse de pacienți, dificil de dezinfectat, vor fi îndepărtate", au mai punctat reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi.

Aerisire și dezinfectare după fiecare pacient

Pacienților li se va indica să vină neînsoțiți – excepție fac copiii și persoanele în vârstă sau cu dizabilități -, vor sta cel mult 15 minute în sala de așteptare – în caz că așteptarea se prelungește, vor fi rugați să aștepte în exterior, urmând să fie chemați telefonic – și vor intra în cabinetele stomatologice după ce le va fi măsurată temperatura în zona frunții. "Deși nu este o măsură infailibilă, este eficientă", a punctat dr. Ecaterina Ionescu.

Pentru a se evita aglomerarea sălii de așteptare, dar și pentru a permite aerisirea și dezinfectarea după fiecare pacient, programările vor fi făcute distanțate în timp, astfel încât să existe posibilitatea aerisirii pentru cel puțin 15 – 20 de minute.

"Înainte și după terminarea tratamentului, pacienții vor purta mască, și se recomandă utilizarea echipamentelor suplimentare precum botoși, bonete și halat de unică folosință", au punctat reprezentanții colegiului. De asemenea, medicilor li se recomandă folosirea de materiale de sutură resorbabile, "evitând necesitatea prezentării pacientului în cabinetul stomatologic în mod repetat".

Se impune precizat că, în condițiile în care, din cauza măsurilor impuse vor fi necesare investiții în produse de protecție, iar numărul pacienților va fi mai mic, stomatologicii spun că este posibil ca prețurile manoperelor să crească. Pe de altă parte, specialiștii spun că activitatea lor a avut de suferit în ultimele două luni, fiind singurele cadre medicale cărora li s-a impus să-și sisteze activitatea.

14 cabinete stomatologice au deschis deja

Numărul cabinetelor stomatologice din Constanța care au obținut deja aprobarea Direcției de Sănătate Publică de a trata pacienți este în creștere. Cea mai recentă listă făcută publică, vineri, de autorități cuprinde 14 cabinete, dintre care unul în Mangalia, restul în municipiul Constanța: CMI Frangopol Marius, Implant Expert SRL, Corina Art Dent SRL, SC Clinica Adricia By dr. Săftoiu, CMI Botezat Alina, CMI Nuca Cristina, CMI Vărlănuță Nicoleta, DA Vinci Luxury, Tudent 2009 SERV, M&M Dental Team SRL, Dr. Leahu Aestethic Advantage SRL, Toldimed SRL, CMI Neamțu Teodora Cristina, ABC Medical Center SRL. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4449 secunde