AJOFM, semnal de alarmă referitor la unele locuri de muncă! "Avem probleme cu angajatorii mai mici"

1192
1
Unii angajatori ignoră, pur şi simplu, legea. Deşi agenţii economici au obligaţia de a-şi declara locurile de muncă vacante la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, mulţi dintre ei nu fac acest lucru. Drept urmare, sunt pasibili de amenzi, fiind puşi în situaţia de a scoate din buzunare, pentru aceste fapte, între 3.000 şi 5.000 de lei.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanţa atrage atenția tuturor angajatorilor că au obligația legală să comunice toate locurile de muncă vacante, în caz contrar riscând sancțiuni. Reprezentanţii instituţiei spun că, potrivit legii, aceştia au obligația să le comunice absolut toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea lor. În cazul în care respectivele locuri de muncă se ocupă, angajatorii trebuie să înștiințeze agenția în termen de o zi de la data ocupării acestora.

Aşa cum era de aşteptat, nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei. Cum spuneam, comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante, precum și a ocupării acestora ar trebui să se facă, neapărat, înștiințând și AJOFM. Din păcate, patronii constănțeni sunt, în continuare, indiferenți și declară locurile de muncă numai când vor ei.

„Sunt angajatori care nu îşi declară locurile de muncă. Unii dintre ei ne spun că nu au ştiinţă de această prevedere legislativă, deşi s-au făcut tot felul de campanii de-a lungul timpului, în acest sens. Drept urmare, ei pot primi de la avertisment scris până la amendă, dar până acum am dat numai sancţiuni. De obicei, se conformează şi nu mai greşesc şi a doua oară. Totuşi, faptul că nu cunosc legislaţia în domeniu nu îi absolvă de sancţiuni. Oamenii trebuie să înţeleagă că aici este vorba despre egalitatea de şanse la muncă şi este important ca ofertele să fie făcute publice. Desigur, nu este obligatoriu să angajeze şomeri. Este posibil ca aceştia să nu se plieze cerinţelor lor, să nu aibă abilităţile pe care le cere angajatorul, dar publicitatea trebuie făcută conform legislaţiei. După aceea, săptămânal, se publică o listă de locuri de muncă, ce se văd şi în sistemul informatic, pentru că este posibil ca unii să trimită pe e-mail oferta de locuri de muncă. Oricum, în general, avem probleme cu firmele mici, cele cu angajaţi puţini. Firme precum Şantierul Naval Constanţa, Damen, RAJA, CELCO, supermarketurile mari, gen Auchan, Profi, ne anunţă vacantarea locurilor de muncă. Problemele le avem cu angajatorii mai mici”, a declarat pentru „Cuget Liber” purtătorul de cuvânt al AJOFM, Adelina Vlad.

Precizăm că, potrivit legislaţiei în vigoare, locurile de muncă vacante sunt locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create. În acelaşi timp, angajatorii care au încadrat în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de trei zile agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care persoana a fost înregistrată.



Comentează știrea

Nicu Banu
25 august 2022
Activitatea ajofm nu trece audit

Pentru ca ajofm are decat asiatati sociali in liste care nu stiu sa faca nimic si care oricum nu vor sa munceasca ci doar sa incaseze ajutorul social. In alta ordine de ideo AJOFM constanta este o institutie plina de carnete de partid ai rude care nu au prea multe in comun cu recrutarea si plasarea fortei de munca.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5421 secunde