Alarmă la Constanța. Se extinde gripa aviară! Zeci de păsări moarte în Portul Tomis

501
Alarmă la Constanța. Se extinde gripa aviară! Zeci de păsări moarte în Portul Tomis - fotofondgripaaviara-1485361843.jpg

Articole de la același autor

Deși este interdicție, în piețe și pe internet se vând păsări la liber
Gripa aviară pare să se extindă cu repeziciune în județul Constanța, În numai două luni de zile, s-a ajuns de la două cazuri rătăcite la 17 cazuri confirmate, de-a lungul întregului litoral. Din fericire, este vorba numai de păsări sălbatice, însă, există în continuare pericol mare ca virusul să se transmită și la cele din gospodării sau crescătorii.


În tot acest timp, deși Direcția Sanitar-Veterinară Constanța a atras atenția încă de la finele anului trecut că este interzisă vânzarea păsărilor în târguri, piețe și expoziții, în mai toate piețele din Constanța se pot cumpăra păsări vii, iar, pe internet, pe diferite grupuri, se "tranzacționează" la liber găini și pui de curte.


Conform datelor făcute publice de DSV Constanța, în decembrie 2016 și ianuarie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la 17 cadavre de lebede recoltate. Opt cadavre au fost găsite în Dana 0 din portul Constanța, un cadavru de cormoran în Dana 12, patru leșuri de lebădă în zona Portului turistic Tomis Constanța, două în zona portului Mangalia și două în zona digului din Eforie Sud.


"De asemenea, în cursul zilei de marți, 24 ianuarie, au prelevate 38 de probe de cadavre, din care 30 de probe de la lebede, două de la pescăruși, una de la cormoran, cinci de la lișițe, toate păsările recoltate din zonele Portului turistic Tomis Constanța, din Eforie Sud, Mangalia și Costinești și trimise la laborator pentru examinare. 


Ca măsură suplimentară, se vor efectua controale oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări de pe raza județului Constanța. Mai mult decât atât, se mențin măsurile dispuse și întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară în 28 noiembrie 2016", a explicat directorul executiv al DSV Constanța, dr. Diana Cristescu.


Sunt interzise târgurile și piețele de păsări!
Potrivit acesteia, în cazul în care identificați păsări moarte, sălbatice sau domestice, trebuie să sunați de urgență la medicul veterinar din zonă sau la DSVSA Constanța pentru a preleva probe. În niciun caz, nu atingeți păsările moarte, bolnave sau suspecte de îmbolnăvire.


Pentru a împiedica răspândirea virusului, gospodarii care au păsări domestice trebuie să le țină în clădiri închise, pentru a împiedica venirea în contact cu cele sălbatice, trebuie să separe rațele și gâștele sălbatice de alte păsări de curte. "Se păstrează interdicția de organizare de târguri, piețe și expoziții. Toate cazurile de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se anunță medicului de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om. 


De asemenea, la DSV Constanța este instituit serviciul de permanență, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu mijloc auto specializat, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări, în vederea transmiterii acestora către laborator, pentru analize", a mai spus șeful DSV Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5715 secunde