Alertă de poluare. Microplastic descoperit în Lacul Razim

514

Articole de la același autor

Cele mai importante ape dulci din România sunt poluate cu microplastic. Aceasta este principala concluzie a primului raport naţional privind prezenţa microplasticului în apele dulci din ţara noastră, lansat săptămâna aceasta, cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor, de Asociaţia Act for Tomorrow şi Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În Dobrogea, au fost colectate probe de apă din Lacul Razim, iar rezultatele analizelor indică prezenţa particulelor de microplastic în lac. Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât Lacul Razim este şi cel mai mare lac din România, întinzându-se pe o suprafaţă generoasă de 400 de kilometri pătraţi. Probe au mai fost colectate şi din alte râuri şi lacuri din ţară, precum Vidraru, Dâmboviţa, Olt, Mureş, Prut, Siret, Someşul Mare, Someşul Mic şi Snagov.

Raportul „Cartografierea microplasticului în apele din România” a avut ca scop identificarea particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România, realizată prin analiză cantitativă a 21 de probe de apă, de pe întreg teritoriul României. Locaţiile alese constituie un eşantion reprezentativ la nivel naţional, sursele de apă fiind alese având în vedere distribuirea geografică, lungimea, respectiv suprafaţa, dimensiunea bazinelor hidrografice, precum şi istoricul de poluare cu deşeuri de plastic al acestor cursuri de apă sau lacuri.

Este nevoie de acţiuni urgente!

Grav este că rezultatele analizelor efectuate indică prezenţa microplasticului în toate probele analizate. Au fost identificate plastice reciclabile, precum sticle de apă, suc, recipiente, flacoane, folii, pungi, etc.

„În cadrul evenimentului, a fost convenită realizarea unui grup de lucru în vederea soluţionării problemei poluării cu microplastic a apelor din România. Această iniţiativă a fost foarte bine primită de autorităţile prezente, care au căzut de acord că o colaborare între toţi actorii statului, fie că este vorba despre autorităţile naţionale, cele local, sectorul privat sau societatea civilă, reprezintă singura şansă de prevenţie şi combatere a poluării cu deşeuri de plastic a ecosistemelor acvatice din ţara noastră”, a precizat preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow, Andrei Coşuleanu. La dezbaterile prilejuite de studiul realizat a participat şi deputatul constănţean Bogdan Bola.

Plasticul constituie 90% din deşeurile produse de oameni şi descoperite în mediul marin. Materialele plastice nu se biodegradează, ci se descompun în bucăţi din ce în ce mai mici, rezultând particulele cu microplastic. Microplasticul reprezintă acele microparticule solide din plastic, insolubile în apă, cu o dimensiune mai mică de 5 mm, care pot fi identificate cu ochiul liber. În 2020 se estima că 14 milioane de tone metrice de microplastice pot fi găsite pe fundul oceanului, echivalentul a 437.000 de camioane sau 1.900 de Turnuri Eiffel. Resturile de plastic sunt integrate de 386 de specii de peşti, inclusiv 210 specii care sunt importante din punct de vedere comercial.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2602 secunde