Alo, Ambulanța? Veniți repede că moare!

2102
Alo, Ambulanța? Veniți repede că moare! - 1134c55682b1b68f33296a4685ddebf6.jpg
"Alo, Ambulanța? Veniți repede că moare!" - zeci de astfel de apeluri primesc dispecerii de la Serviciul Județean de Ambulanță într-o singură oră. Se întâmplă însă ca odată ajunse la adresa indicată, cadrele medicale să constate că problemele pentru care au fost solicitate puteau fi soluționate cu o vizită la doctorul de familie.

La fel ca întregul sistemul sanitar, și Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Constanța se confruntă cu o lipsă acută de personal. "Au plecat foarte mulți și de la noi, atât medici, cât și asistente. Problema deblocării posturilor se pune într-o manieră stringentă. Ne-au fost deblocate, în septembrie, patru posturi de medici și șase de asistente. Deocamdată nu au fost ocupate, încă se fac pregătirile pentru organizarea concursurilor. Pentru posturile de asistente, încă așteptăm hârtie oficială de la Ministerul Sănătății, pentru că doar au fost înștiințați de deblocare, dar nu au primit o adresă", ne-a declarat dr. Aura Broască, director adjunct SAJ Constanța.
Ocuparea posturilor respective va ușura activitatea, dar nu este de ajuns. După cum ne declara dr. Vasile Popescu, directorul executiv al serviciului, ar mai fi nevoie de aproximativ 20 de asistente, 7 ambulanțieri și 4 operatori registratori medicali.

Solicitări nejustificate
Oameni sunt puțini. În schimb, solicitările curg valuri, valuri. Dar nu toate reprezintă într-adevăr urgențe. Sunt solicitați de bolnavi cronici care nu și-au luat tratamentul, de persoane care se gândesc că au mai multe șanse să fie băgați în seamă la spital dacă ajung într-o salvare sau de constănțeni care au așteptat să se acutizeze afecțiunea, în loc să se prezinte la medicul de familie. "Primim în jur de 150 de solicitări în 12 ore. În timpul sezonului estival sunt și peste 500 de solicitări într-o zi. Până în momentul în care ajungi acolo, toate solicitările sunt consi-derate urgente. Abia după ce ajungem, descoperim că unii ne-au solicitat pentru că nu puteau să ajungă la spital pe cont propriu sau pentru probleme care puteau fi rezolvate la medicul de familie", a explicat dr. Aura Broască.
Mai mult, sunt dese situațiile când cu un număr redus de ambulanțe pe care sunt medici, trebuie să se răspundă și la solicitările urgente, și să fie transportați pacienți în stare critică de la spitalele din Constanța la cele din București. "Avem patru mașini cu medic. Numărul este limitat, iar dacă pleacă două sau trei mașini la București - căci ni se întâmplă să fim solicitați de la neurologie, și de neurochirurgie sau chirurgie - echipajele sunt blocate pentru mai bine de șase ore. Nu înseamnă însă că nu se mai răspunde la solicitări. Există și SMURD, care intervin la cazurile grave. În plus, avem noroc că avem colaborări cu medici de familie care merg cu mașinile mici și oferă consultații la domiciliu. Aceștia preiau o parte din solicitări și degrevăm, astfel, echipajele operative de urgență", a adăugat medicul. Ar fi de un real ajutor dacă medicii generaliști din Constanța ar fi interesați să dea o mână de ajutor Ambulanței.

Când se ajunge cu întârziere la solicitări
Tocmai pentru că personalul este redus, iar solicitările abundă, există situații când ambulanțele ajung cu întârziere la destinații. "Ambulanța trebuie să ajungă în 7 - 10 minute în urban și până în 15 minute, la solicitările din mediul rural. Tocmai pentru a respecta acești timp au fost realizate mai multe substații în județ. Dar dacă ambulanțele sunt plecate la alte solicitări, se ajunge mai târziu la cele care nu reprezintă urgențe majore, precum bolnavii cronici sau cei care au colici", a mai spus specialistul. Potrivit legii, personalul de la Ambulanță trebuie să răspundă la toate solicitările, chiar dacă unele se dovedesc nejustificate.
Cu toate lipsurile, angajații de la SAJ Constanța se descurcă onorabil. În urmă cu câteva luni, Ministerul Sănătății a demarat o serie de controale la servicii din țară, unde au fost depistate mai multe probleme, inclusiv folosirea ambulanțelor pe bază de taxi. La Constanța nu sunt astfel de probleme, spune conduce-rea. Din contră, serviciul de la malul mării este dat drept model, situându-se, în ultimii ani, printre primele șapte servicii din țară la performanțe.

Serviciul de Ambulanță Constanța deține 74 de salvări, de diverse tipuri, împărțite în nouă stații: Constanța (27 mașini), Medgidia (8), Mangalia (9), Năvodari (5), Hârșova (6), Eforie (5), Cogealac (3), Cernavodă (4), Băneasa (7).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3356 secunde