Amenzi pentru patroni. „Mulţi dintre cei care lucrează în construcţii nu au acte de identitate”

590
Amenzi pentru patroni. „Mulţi dintre cei care lucrează în construcţii nu au acte de identitate” - fondeugenbola4-1610048668.jpg

Articole de la același autor

An de an, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa (ITM) desfăşoară o serie de controale la agenţii economici. Aceste verificări au ca obiectiv principal identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale din legislaţia muncii.

Astfel, în 2020 s-au desfăşurat diferite campanii de control, organizate pe domenii de activitate, cât şi acţiuni de control organizate la nivel local, în colaborare cu alte instituţii. După ce au tras linie, la final de an, s-a concluzionat că inspectorii de muncă din cadrul Serviciul Control Relaţii de Muncă au verificat un număr de 3.088 agenţi economici, dintre care 886 au fost sancţionaţi. De asemenea, au fost aplicate 631 amenzi, în valoare de 6,5 milioane de lei şi 255 de avertismente. Totodată, au fost depistate 271 de persoane care munceau fără forme legale la 152 angajatori, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 5,1 milioane de lei.

În plus, în urma verificărilor au mai fost depistaţi opt angajatori care foloseau copii minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor, pentru care a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanţa.

Potrivit şefului ITM, Eugen Bola, în cele 12 luni au fost înregistrate şi soluţionate un număr de 1.413 sesizări ale cetăţenilor, cu referire la concedieri abuzive, neplata drepturilor salariale, neplata orelor suplimentare, nerespectarea timpului de lucru şi de odihnă, neacordarea concediilor de odihnă, refuzul angajatorului de-a îndeplini măsurile dispuse în urma controlului etc.

El a precizat că, începând de săptămâna viitoare vor fi reluate acţiunile de control, pe diferite domenii de activitate, dar cei din construcţii vor fi primii vizaţi. De ce? Pentru că aceştia au cele mai multe accidente de muncă grave, mortale, dar există şi anumite situaţii obiective. De exemplu, la angajare, fiecare muncitor primeşte, după ce i s-a făcut instructajul, o salopetă, mănuşi, bocanci, tot ce este nevoie. Este trimis la Medicina Muncii, iar după câteva zile, angajatul uită tot ce a primit, ori în această situaţie, patronii au nevoie de altcineva, pentru că au termene de respectat, lucrări de efectuat şi aduc altă persoană.

„Din păcate, mulţi dintre cei care lucrează în construcţiii nu au nici acte de identitate, dar sunt trimişi la muncă. În aceste condiţii contractul de muncă nu poate fi înregistrat în Revisal, iar administratorul care a primit la lucru o astfel de persoană este bună de plată, cu suma de 20.000 de lei. De aceea, în construcţii avem această fluctuaţie, care îi duce la disperare pe patronii firmelor. În plus, cei calificaţi sunt din ce în ce mai puţini”, a explicat Bola.   



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5275 secunde