Cardiacii, operaţi cu ajutorul unui aparat împrumutat. „Avem nevoie urgent de un angiograf!”

1335
Cardiacii, operaţi cu ajutorul unui aparat împrumutat. „Avem nevoie urgent de un angiograf!” - angiografprint-1610048472.jpg

Articole de la același autor

Din păcate, nici la ora actuală, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa nu dispune de un angiograf propriu. Pentru a rezolva problemele de sănătate ale pacienţilor, cadrele medicale sunt nevoite să se descurce cu un aparat donat în cadrul unui proiect european, acesta aparţinând Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Din această cauză, medicii nu pot avea acces la acest aparat ori de câte ori au nevoie, ci doar atunci când sala respectivă şi aparatul sunt disponibile. În mod normal, susţin medicii constănţeni, spitalul ar fi trebuit să aibă cel puţin două astfel de aparate, pentru a face faţă solicitărilor. Desigur, unitatea sanitară dispune de un angiograf, dar care nu este al lor, şi pentru că atât aparatul, cât şi sala sunt cuprinse într-un program de cercetare, acesta este utilizat numai în scop de cercetare.

„De exemplu, unele afecţiuni nu sunt incluse în această parte de cercetare şi noi nu putem intra să lucrăm tot timpul în sală. Partea bună a lucrurilor este că proiectul se va termina în primăvară şi sperăm că atunci aparatul va rămâne al spitalului”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Răzvan Maxim. În aceste condiţii, nu toţi bolnavii cardiaci, care ajung la SCJU pot fi şi ajutaţi. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât altă cardiologie de nivelul celei de la Constanţa nu mai există decât în Bucureşti. În plus, aici vin pacienţi cu toate patologiile. Tocmai de aceea, sunt de părere medicii, în secolul XXI nu se mai poate lucra fără să ai laboratoare de cardiologie intervenţională ori fără să ai o sală în care doctorii să poată monta orice stimulator, oricând, nu atunci când se eliberează o sală de operaţie. „Spitalul Floreasca din capitală are trei angiografe, de exemplu, iar noi niciunul al nostru”, a adăugat medicul.

Angiograful ar putea asigura şi partea de prevenţie pentru pacienţi

De precizat că dacă Spitalul de Urgenţă Constanţa ar mai avea un aparat angiograf ar urma să se asigure şi partea de prevenţie pentru pacienţii cu probleme cardiovasculare. În acest fel, specialiştii ar putea diagnostica la timp cazurile de tulburări circulatorii, iar acest aparat ar aduce beneficii mari în planul ameliorării prognosticului bolilor cardiovasculare prin creşterea calităţii vieţii şi reducerea mortalităţii. La momentul actual, angiografia CT este folosită foarte des, în special la pacienţii cunoscuţi cu simptomatologie de boală coronariană, fiind o metodă imagistică non-invazivă, efectuată cu ajutorul unor aparate de ultimă generaţie. În acest fel, metoda permite aprecierea depozitului de calciu din arterele coronariene, prezenţa stenozei de la nivelul arterei, morfologia şi compoziţia unei plăci aterosclerotice.

Specialiştii au demonstrat de-a lungul timpului că etiologia principală a bolii coronariene este dată de plăcile aterosclerotice. Drept urmare, analiza morfologiei plăcii aterosclerotice este extrem de importantă, pentru a putea pune în evidenţă eventualele plăci vulnerabile, cu scopul de a se lua cele mai potrivite măsuri terapeutice, cu scopul de a evita infarctul sau decesul, în cazul unora dintre bolnavi.

În plus, cu ajutorul acestei investigaţii sunt studiate arterele din anumite segmente ale corpului.

„Acestea nu sunt vizibile pe radiografiile convenţionale şi necesită obligatoriu injectare de substanţă de contrast iodată. Este o examinare care implică montarea unei branule la nivelul unei vene periferice, dar care oferă o multitudine de informaţii, oferind o cartografie a sistemului vascular. Pentru obţinerea unei examinări de calitate, tehnicianul trebuie să sincronizeze pasajul substanţei de contrast cu achiziţia de imagini dintr-o anumită zonă. Scanarea propriu-zisă durează câteva secunde.

Prin această tehnică putem măsura cu exactitate diametrul intern al vaselor, evaluăm prezenţa plăcilor de aterom, cât şi compoziţia lor”, au explicat medicii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde