Anchetă amânată la Spitalul Județean, pentru că reclamația nu a fost semnată de mână

2310
5
Anchetă amânată la Spitalul Județean, pentru că reclamația nu a fost semnată de mână - 5d7f740f45869e701edcb2bb129f59ae.jpg
Sesizarea transmisă conducerii Spitalului Județean Constanța de Gabriela Checiu, privind modul în care a fost tratată mama ei în Secția de Terapie Intensivă, a fost analizată de comisia de etică a unității. Membrii comisiei au stabilit însă că nu vor începe nicio anchetă, pentru că documentul nu era semnat olograf. Totuși, pe act erau precizate numele semnatarei și datele ei de contact.

O localnică din Cernavodă reclama, la începutul lunii februarie, modul în care a fost tratată mama ei în perioada în care a fost in-ternată în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Gabriela Checiu a povestit, cu lacrimi în ochi, cum părintele ei, în vârstă de 58 de ani, a fost supus unei intervenții chirurgicale de extragere de calculi (pietre) din canalul coleduc (prin care se varsă fierea în duoden), prilej cu care i-a fost depistată și o tumoare canceroasă la pancreas. După operație, pacienta a fost mutată în Reanimare, unde a fost internată timp de o săptămână (21 - 28 decembrie 2009). Modul în care bolnava a fost îngrijită de asistentele medicale, cât și felul în care personalul medical s-a comportat față de fiica acesteia, a făcut obiectul unei sesizări transmise de Gabriela Checiu conducerii spitalului.
"Mama mea a murit în STI, legată de mâini și de picioare, iar asistentele și infirmierele m-au jignit de fiecare dată când apelam la ele să o ajute. Nimeni de la STI nu are grijă de pacienți, trebuia să mă furișez pentru a-i da apă mamei, pentru că nimeni nu o făcea, le-am dat bani ca să mă lase să intru. Într-o noapte, monitorul la care era conectată mama țiuia, iar toate asistentele erau undeva la capătul Reanimării, nu venea nimeni. Am strigat, iar o asistentă înaltă, cu părul alb, căreia îi dădusem șpagă pentru a avea grijă de mama, a țipat «Mamaie, nu mai plânge că o dau afară pe fiica ta!». Am rugat-o să-i dea ceva de inimă, dar ea m-a dat afară. După 10 minute m-am furișat înapoi, iar mama plângea după o pastilă de inimă. La cabinetul asistentelor, respectiva asistentă se juca pe calculator, iar când i-am cerut, din nou, să-i dea o pastilă, m-a întrebat dacă nu am somn. Dacă am văzut că e nerușinată, am luat o pastilă de nitroglicerină din poșeta mamei și i-am dat-o. Le rugam să îi așeze capul mamei, pentru că se sufoca, să-i schimbe cearșaful pentru că era udă deja de la atâta stat în pat, iar ele îmi vorbeau urât. Dacă le dădeam bani, se uitau la ea câteva minute, după care profitau că ușile secției erau închise și nu puteam vedea cum neglijează pacienții", sunt doar câteva dintre aspectele reclamate de femeie.

Motive pentru a amâna ancheta
Reacția reprezentanților SCJU Constanța se lasă încă așteptată. După aproximativ trei săptămâni de la primirea sesizării, nu a fost demarată nicio anchetă la nivelul spitalului. Argumentele invocate de reprezentanții unității spitalicești sunt pur birocratice și ridică suspiciunea că intenția cadrelor medicale este de a amâna cât mai mult posibil realizarea unei cercetări administrative și de a nu porni o investigație în propria ogradă. De altfel, Gabriela Checiu nu este prima persoană care atrage atenția asupra atitudinii impertinente pe care o au unele cadre medii din spital față de bolnavi și rude.
Dr. Liliana Tuță, directorul medical al SCJU Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber": "S-a întrunit Comisia de etică pentru a analiza reclamația și s-a constatat că a fost primită prin e-mail și nu conține semnătura olografă a sem-natarului. Dr. Gheorghe Comșa (n.r. medicul șef al Secției de O.R.L din cadrul spitalului), președintele comisiei și vicepreședinte al Cole-giului Medicilor, a arătat că astfel se specifică în lege. I-am trimis reclamantei o adresă prin care îi solicităm să ne transmită din nou sesizarea, prin Poștă și semnată, moment în care vom demara o anchetă".
L-am contactat și pe dr. Gheorghe Comșa, pentru a ne preciza unde anume se menționează în normele legale obligativitatea ca reclamațiile să fie semnate olograf. "Când am analizat dosarul, am constatat că documentul nu era semnat. Nu știu unde anume se specifică în lege, doamna juristă era prezentă și ea a atras atenția că lipsește semnătura. Dacă nu este semnată, este tratată ca fiind anonimă. Iar o anchetă nu se poate baza pe un document care nu este semnat olograf, căci poate fi scris de oricine", ne-a argumentat medicul.
Potrivit Gabrielei Checiu, reclamația a fost transmisă prin poștă, nu prin e-mail și avea menționate, în încheiere, numele ei și datele de contact, chiar dacă nu era semnată de mână: "Nu am primit nicio adresă de la spital prin care să mi se spună că trebuie să trimit o nouă reclamație. Nu-i nimic, le trimit din nou, cum vor ei, doar să se facă o anchetă să se vadă ce cadre medicale au". De altfel, femeia a transmis sesizări și către Colegiul Medicilor și Ministerului Sănătății.

Șeful Reanimării o contrazice pe reclamantă
Gheorghe Nicolae, medicul-șef al Secției de Terapie Intensivă, a arătat, inițial, că nu dorește să comenteze cele sesizate de fiica pacien-tei și că a înaintat deja conducerii spitalului note explicative la toate acuzațiile femeii. Ne-a spus însă că în secțiile de reanimare este o practică obișnuită ca pacienții să fie legați de mâini și picioare. "Pacienții sunt în stare gravă, sunt conectați la aparate de ventilație și, în cea mai mare parte a timpului, sunt sedați pentru a nu se mișca și a se deconecta de la aparate. Ei se mai trezesc și au tendința să se miște și de aceea sunt legați", a arătat medicul.
Referitor strict la modul deficitar în care reclamă Gabriela Checiu că a fost tratată mama ei, specialistul a afirmat: "Am vorbit cu dumneaei, i-am explicat, dar nu acceptă ce s-a întâmplat cu mama ei. Ea reclamă că mama dânsei nu a primit apă, dar nici nu avea voie, pentru că era aspirată gastric. A sesizat că asistenta se juca pe calculator, dar, de fapt, înregistra terapiile pentru pacienții din salonul ei. Noi avem un sistem de operare computerizat și toate raportările se fac pe calculator. Conducerea spitalului va desfășu-ra o anchetă, pentru a verifica cele sesizate".

Comentează știrea

gabriela
19 mai 2012
SEFUL REANIMARII MINTE PENTRU CA A LUAT SI EL SPAGA DE LA MINE

RUSINE SA VA FIE SEFUL REANIMARII DR. GHEORGHE NICOLAE PENTRU CA MIE MI-ATI ZIS UNA SI LA REPORTER ATI MINTIT, DAR ATI UITAT SA VA GANDITI CA DUMNEZEU V-A AUZIT CUM MINTEATI!

Diana
18 martie 2015
Caz similar cu al dvs. 2015

Sunt in aceeasi situatie ca si dvs. si as dori nr. de telefon al dvs ca sa luam legatura. Mi-l puteti trimite pe adresa de mail [email protected]. Va multumesc ! Doamnei Checiu Gabriela.

Răspuns la: SEFUL REANIMARII MINTE PENTRU CA A LUAT SI EL SPAGA DE LA MINE
Adăugat de : gabriela, 19 mai 2012
RUSINE SA VA FIE SEFUL REANIMARII DR. GHEORGHE NICOLAE PENTRU CA MIE MI-ATI ZIS UNA SI LA REPORTER ATI MINTIT, DAR ATI UITAT SA VA GANDITI CA...
Gabi
13 mai 2017
Rominia e o rusine si Legea la fel.

In Romania nu se face dreptate si legea incurajeaza criminalii

Gabi
13 mai 2017
Pt Diana

Diana legea incurajeaza crimele din spitale din casnicii nefericite . Daca si legea nu face dreptate atunci e o rusine ca suntem Romani

Gabi
13 mai 2017
Pt Spitalul Constanta

Dovada ca mint angajatii spitalului este cum Dr care a operat.o pe mama a insistat 1 an de zile dupa reclamatia mea sa ma ajute la parastase chipurile din mila dar ma tot ruga sa retrag plingerea!! Rusine! Viata unui om nu se cumpara mai ales dupa ce il omoara cu mina lor

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3821 secunde