Angajamente pentru salvarea Mării Negre

857
Angajamente pentru salvarea Mării Negre - 1fc4d406fb18e3ef7e4174fbddd7a462.jpg
Bazându-se pe principiul că o simplă propunere poate salva Marea Neagră, iar mai multe idei nu strică niciodată, organizația non-guvernamentală Mare Nostrum ne-a provocat pe toți, vineri, 30 octombrie, să ne facem angajamente față de marea noastră dragă. Mare Nostrum luptă de mai bine de 15 ani pentru a ajuta Marea Neagră să respire. Acum ne-a invitat să ne alăturăm și să promitem că vom face tot posibilul să o protejăm.

Potrivit președintelui grupului de lucru pentru monitorizarea stării Mării Negre, cercetătorul Radu Mihnea, perspectivele sunt destul de sumbre. "În anii ’80 se spunea că Marea Neagră va muri, va exploda. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, ba chiar a început să-i fie mai bine, dar nu datorită eforturilor noastre de a o proteja, ci urmare a unor conjuncturi politico-sociale, care au făcut ca economia și exploatarea agricolă să se reducă, astfel încât excesul de îngrășământ care ajungea din râuri în mare să mai scadă", a explicat omul de știință participanților la eveniment. "Dar economiile se vor reface și agricultura va începe iarăși să crească. Ce se va alege atunci de Marea Neagră? De aceea trebuie să luăm măsuri acum, în momentul acesta. E un cerc vicios. Se spune că nu sunt bani, dar dacă peste câțiva ani nu vom mai putea face pescuit sau turism la Marea Neagră, atunci vor fi și mai puțini bani", a mai precizat Radu Mihnea.

Cadouri din suvenirurile lăsate de turiști
Hotărâți să nu stea cu mâinile-n sân și să privească distrugerea Mării Negre, reprezentanții Mare Nostrum ne-au smuls tuturor promisiuni. Participanții la licitația de angajamente "Piața de Pește" au elaborat și semnat declarații proprii de angajament. În schimbul promisiunilor, ei au primit câte un cadou din partea Mare Nostrum din "Piața de Pește". Nu este vorba de specii propriu-zise de pești, ci deșeuri frumos ambalate, o mică parte din cele 17.000 de kilograme de deșeuri pe care turiștii și constănțenii le "uită" pe plajă în fiecare sezon estival.
"Noutatea acestei ediții o constituie faptul că participanții au fost rugați să elaboreze și să semneze propriile declarații de angajament. Aceste declarații conțin promisiuni personale, puse în slujba Mării Negre. Ele intră în vigoare odată cu semnarea lor și au ca termen de aplicabilitate 365 de zile din momentul în care au fost rostite. Respectarea ulterioară a promisiunilor va fi atent monitorizată de ONG Mare Nostrum, mass-media locală și centrală. Declarațiile pot contribui însă la existența unei piețe de pește adevărate, astfel încât produsele pe care le-am oferit să nu se mai regăsească în viitor pe plajele noastre", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihaela Cândea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Autoritățile constănțene s-au înecat la mal
Autoritățile constănțene nu au onorat invitația Mare Nostrum. Pesemne că nici Primăria Constanța, nici Consiliul Județean nu prea îndrăgesc marea, deși nu ai spune având în vedere că primarul Radu Mazăre este mare iubitor de sporturi nautice. Se pare însă că el este interesat numai de divertisment, nu și de protejarea mediului.
Singurele autorități care și-au prezentat promisiunile față de Marea Neagră, alături de instituțiile de mediu din județ, au fost Primăria Medgidia și Primăria Cernavodă, care s-au angajat să se ocupe de epurarea apelor din canalul Dunăre-Marea Neagră. Cătălin Anton, în calitate de reprezentant al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a anunțat promisiunea instituției de a accesa 139 de milioane de euro, fonduri europene destinate luptei împotriva poluării mării.
Printre cei care au mai semnat angajamente către mare sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare "Grigore Antipa", Agenția de Mediu Constanța, Autoritatea Navală Română, Grupul Petrom, Liceul Teoretic "Ovidius", Fundația de Info-Energetică și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Deputatul PDL Maria Stavrositu și consilierul județean PDL Mihai Petre au fost singurii politicieni care au răspuns invitației Mare Nostrum. De asemenea, deputatul PNL Gheorghe Dragomir și-a trimis un reprezentant pentru a-i depune angajamentul.

"Hai la mare să mai faci o reciclare!"
Acțiunile dedicate Zilei Internaționale a Mării Negre continuă, sâmbătă, cu acordarea premiilor pentru Concursul Național pentru Presa Scrisă și Concursul Național de Fotografie de Mediu. De asemenea, duminică, 1 noiembrie, de la ora 11,00, în parcul de la Gară, este programat evenimentul "Hai la mare, să mai faci o reciclare!".
Acțiunea are ca scop mobilizarea constănțenilor și informarea acestora cu privire la colectarea selectivă și reciclarea corectă a PET-urilor. Cu această ocazie, va fi desenat un contur al Mării Negre, care va fi umplut cu PET-urile aduse de constănțeni.
"Așteptăm toți constănțenii în Parcul de la Gară, pe data de 1 noiembrie, cu PET-urile de care dispun. Fiecare PET adus valorează un bilet la tombola "Hai la mare să mai faci o reciclare". Pentru cinci PET-uri, constănțenii primesc pe loc un cadou din partea organizatorilor. La finalul evenimentului, simbolica Marea Neagră va fi eliberată de PET-uri, pentru a le arăta oamenilor că locul deșeurilor nu este în mare. Prin acest eveniment, vrem să le amintim constănțenilor că acțiunile lor au un impact major asupra Mării Negre, chiar și în extra sezon", a mai precizat Mihaela Cândea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Vineri, 30 Octombrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.8483 secunde