Datorită investițiilor de peste 100.000 de euro

Apa deversată de S.C. RAJA S.A. în Marea Neagră este curată

3332
Apa deversată de S.C. RAJA S.A. în Marea Neagră este curată - 0daa08c676117ac624ff02d27aa247cd.jpg
Peste 100 de milioane de euro au fost investiți în ultimii ani de către S.C. RAJA S.A. pentru moderni-zarea instalațiilor de pompare a apelor uzate și de epurare în județul Constanța. Banii au fost, în mare parte, fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeană - 86.877.177 euro. La aceștia s-au mai adăugat 20 de milioane de euro împrumutate de către S.C. RAJA S.A. de la BERD și 4,1 milioane de euro - contribuția Consiliului Județean Constanța.
S.C. RAJA S.A. a inaugurat, ieri, oficial, trei investiții realizate cu ajutorul financiar din cadrul Programului ISPA. Acestea sunt deja funcționale de ceva vreme, însă nu s-au bucurat, până în prezent, de o ceremonie de inaugurare. Este vorba despre 36 de stații de pompare ape uzate din Constanța și de pe litoral, realizarea Stației de Epurare Constanța Nord și finalizarea conductelor de descărcare a apei epurate în Marea Neagră. Practic, prin intermediul celor 36 de stații realizate, sunt captate apele uzate și redirecționate către Stația de Epurare Constanța Nord. De aici, apa, supusă unui proces complex de epurare, este deversată în largul Mării Negre, la 3,5 km de țărm.

Protejarea zonei de îmbăiere și a zonei costiere
"Programul a fost unul ambițios, mai ales având în vedere că, la momentul demarării lui, stațiile de epurare din județul Constanța, precum și toate stațiile de pompare a apei uzate pe litoral aveau o vechime de peste 40 de ani, cu instalații depășite atât din punct de vedere tehnologic, cât și funcțional, iar rețeaua de canalizare din zona estică a orașului avea o vechime considerabilă, fiind construită în anii 1905-1930. În aceste condiții realizarea Programului ISPA cu ajutorul și efortul Comisiei Europene, devenise o necesitate", a declarat direc-torul S.C. RAJA S.A., Felix Stroe.
Toate cele trei obiective au fost date în folosință imediat după finalizarea lor, astfel încât, în prezent, ele funcționează la cei mai înalți parametri ai Uniunii Europene. "În felul acesta s-a reușit îmbunătățirea infrastructurii de mediu în Constanța, prin protejarea Mării Negre și a zonei de coastă împotriva poluării generate de descărcarea necontrolată a apelor de canalizare netratate și a apelor uzate. În plus, s-a asigurat și protejarea zonei de îmbăiere și, implicit, protecția zonei costiere, conform standardelor Uniunii Europene", a mai precizat Felix Stroe.

Campanie electorală
Prezenți la evenimentul desfășurat în aer liber, primarul Constanței, Radu Ștefan Mazăre, și președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, s-au "răcorit" recitându-și aceleași discursuri de campanie electorală, în stilul caracteristic fiecăruia. Primarul s-a arătat foarte supărat pe cei care au votat "pe cine li s-a părut cel mai simpatic și nu pe cei care fac treabă", iar președintele Constantinescu a vorbit despre amplasarea greșită a stației de epurare, făcând aluzie la fostul președinte CJC, Stelian Duțu, inițiatorul proiectului.

Două cupole împotriva mirosului din stația de epurare de la intrarea în Mamaia
Stația de Epurare Constanța Nord este, în prezent, cea mai mare și mai complexă din țara noastră. Aici sunt preluate, zilnic, sute de tone de ape uzate din stațiunea Mamaia și partea de nord a municipiului Constanța. Datorită tehnologiei de ultimă oră, apa murdară este purtată în mai multe bazine și purificată, astfel încât, la final, ea poate fi deversată în Marea Neagră. Totuși, deversarea se face la peste trei km în larg, acolo unde, după măsurători și analize complexe, specialiștii au stabilit că nu prezintă un pericol pentru zona de îmbăiere, fiind purtată de curenți în larg și nu spre mal.
Pentru diminuarea mirosului, va fi demarată, la începutul anului 2011, o etapă de reabilitare a stației. Bazinele de epurare vor fi complet acoperite cu două cupole, iar nămolul rezultat în urma epurării nu va mai fi transportat cu camioanele la Halta Luminița, ci va fi pompat printr-o rețea subterană către o stație de compost de la Poiana și transformat în îngrășământ natural pentru agricultură.

Apă potabilă purificată cu ultraviolete
Stația RAJA de pe strada Călărași este dotată cu unul dintre cele mai moderne aparate din domeniu, singurul din țară. Este vorba despre un echipament de dezinfectare a apei cu ajutorul ultravioletelor, fără să se mai folosească clor. Sistemul asigură un nivel foarte înalt de purificare a apei. Echipată cu 10 pompe, stația furnizează aproximativ 2.000 de metri cub de apă pe oră în cartierele din centrul și vestul Constanței.
"În maximum doi ani, același tip de echipament va fi folosit și la stația Palas, care asigură apă potabilă pentru restul municipiului Constanța, dar și în localitățile Năvodari, Lumina, Corbu, Mihai Kogălniceanu. Stația va intra într-un proces de modernizare, prilej cu care va fi dotată și cu echipamentele respective", a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Irina Oprea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3306 secunde