Apel la populaţie pentru a se imuniza împotriva COVID! „Lupta din spitale s-a mutat în centrele de vaccinare!”

288
Apel la populaţie pentru a se imuniza împotriva COVID! „Lupta din spitale s-a mutat în centrele de vaccinare!” - fondapellavaccinare2-1626628300.jpg
Pe măsură ce numărul de cazuri de COVID creşte din nou în ţările din Europa, creşte şi îngrijorarea în ţara noastră cu privire la un nou val de îmbolnăviri, mai ales că tulpina Delta este extrem de contagioasă şi a pătruns deja în România. Autorităţile fac apel la populaţie să se vaccineze împotriva noului coronavirus, astfel încât să evite dezvoltarea unor simptome grave şi spitalizarea.

Aproape 4,9 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, până în prezent, în ţara noastră. Dintre acestea, 4,7 milioane au schema de imunizare completă. Din 27 decembrie 2020 şi până la 15 iulie 2021, au fost administrate 9.185.754 de doze de ser împotriva coronavirusului. Deşi pare mult, România încă se situează sub ţinta de vaccinare propusă de autorităţi, dar şi mult sub pragul de vaccinare al multor ţări europene. Acest lucru ar putea alimenta izbucnirea unui nou val de îmbolnăviri în lunile următoare, ceea ce ar putea duce la impunerea din nou de restricţii.

De altfel, unele state precum Franţa şi Grecia au luat măsuri pentru impunerea obligativităţii vaccinării personalului medical şi din centrele de îngrijire, dar şi a limitării accesului în unităţi de alimentaţie publice sau la unele evenimente al persoanelor neimunizate. Specialiştii susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 salvează vieţi. În Marea Britanie, de exemplu, populaţia cu risc mare de evoluţie severă, spitalizare şi deces este vaccinată în procent foarte mare. Acoperirea în rândul vârstnicilor este de 85 – 90%. De aceea, deşi numărul zilnic de cazuri se află în continuă creştere, cele mai multe sunt înregistrate în rândul tinerilor nevaccinaţi şi persoanelor care nu au primit încă şi doza de rapel.

„Imunitatea dobândită prin boală nu oferă suficientă protecţie!”

Tocmai de aceea, şi în ţara noastră se fac eforturi pentru a imuniza cât mai multe persoane. „Strategia acum e să creștem numărul celor care se vaccinează cu schemă completă, doar așa vom avea un control bun pe pandemie. Așa reducem presiunea pe spitale și numărul de decese. Nu am ajuns la imunizarea în masă din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se infecteze. Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

În judeţul Constanţa, pe lângă centrele de vaccinare fixe, din oraşe, echipele mobile au intensificat acţiunile în zonele mai îndepărate, în mediul rural, acolo unde accesul este mai dificil. Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Cristina Schipor, face apel la oameni să înţeleagă importanţa vaccinului şi să se imunizeze. „Lupta din spitale, din lunile trecute, s-a mutat acum în centrele de vaccinare. Facem tot posibilul să avem cât mai multe persoane vaccinate. Îi invit pe toţi constănţenii, cunoştinţele lor, familiile lor, oameni cu care lucrează, să se vaccineze, nu numai şi nu în ultimul rând pentru avantajele pe care le au că sunt nişte oameni liberi, pot circula, pot avea acces la diferite evenimente, ci în primul rând pentru sănătate”, a transmis şeful DSP Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2114 secunde