România, trasă de urechi pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile privind stabilitatea financiară

170
România, trasă de urechi pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile privind stabilitatea financiară - romaniatrasadeurechi-1626628257.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a decis să adreseze atenționări României, Belgiei, Cehiei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei și Țărilor de Jos pentru netranspunerea în legislațiile lor naționale a Directivei privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare II. Această directivă pune în aplicare standardul privind capacitatea totală de absorbție a pierderilor pentru băncile de importanță sistemică globală, adoptat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (CSF), și îmbunătățește aplicarea cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile pentru toate băncile. Noile norme obligă băncile să își dezvolte o capacitate solidă și suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare, astfel încât, în cazul în care o bancă intră în dificultate, pierderile lor să fie suportate de acționarii și creditorii băncilor și să nu fie finanțate din banii contribuabililor.

Acest lucru contribuie la consolidarea rezilienței sistemului bancar european, precum și la menținerea stabilității financiare, pe lângă creșterea încrederii pieței. Directiva garantează, de asemenea, că investitorii de retail nu investesc excesiv în instrumente de datorie (cum ar fi obligațiunile). Statele membre au avut obligația de a transpune această directivă și de a comunica Comisiei măsurile naționale de transpunere până la 28 decembrie 2020.

În februarie 2021, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere, solicitând statelor membre în cauză să notifice măsurile de transpunere integrală. Din cauza neîndeplinirii obligației de notificare a măsurilor de transpunere, Comisia a decis să continue procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unor avize motivate acestor state membre. Statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare în vederea transpunerii directivei. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6417 secunde