Asistența socială, împărțită între Protecția Copilului și autoritățile locale

535
Asistența socială, împărțită între Protecția Copilului și autoritățile locale - fc9eab4115cc258d7f0f3f452e13a13d.jpg
Pe fondul unei acutizări a cazurilor sociale și a unei gestionări dificile a acestora, atât de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), cât și de către autoritățile publice locale, instituția constănțeană a realizat un proiect pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite. Intitulat "Implică-te! Fii responsabil!", programul este finanțat de Uniunea Europeană, cu fonduri în valoare de peste un milion de lei. Obiectivul general al proiectului este acela de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor sociale furnizate de către DGASPC și autoritățile locale prin serviciile publice și compartimentele de asistență socială.
"Perioada de tranziție de după 1989, prin care România a trecut, a generat probleme de ordin social dintre cele mai grave și diverse. Aceste probleme sociale au apărut pe fondul dezechilibrelor economice, a creșterii ratei șomajului, a perpetuării lacunelor politicilor de asistență socială, având ca efect creșterea numărului de potențiali asistați social și diversificarea cazuisticii", precizează Petre Dinică, directorul coordonator al DGASPC.
Cu mici excepții, la nivelul întregului județ se constată lipsa unei rețele de asistență socială comunitară, care să ofere informații privind un minimum de protecție socială și să fie orientată asupra problemelor persoanelor defavorizate, marginalizate, stigmatizate, grupurilor vulnerabile și să poată să vină în sprijinul acestora.

Sistem sufocat și inflexibil
"Lipsa unui sistem de asistență socială flexibil și descentralizat, care să permită implicarea alături de DGASPC a autorităților publice locale, va duce la creșterea numărului cazuri sociale care urmează să fie gestionate doar de DGASPC, depășind posibilitățile instituției. Singura soluție de diminuare a riscului apariției acestei situații este preluarea de competențe și atribuții în domeniul social la nivelul autorităților publice locale. Prin implementarea acestui proiect vom crea un model de colaborare între DGASPC și autoritățile administrației publice locale în managementul problemelor de ordin social, de coordonare și monitorizare a activității Serviciilor de Protecție și Asigurare Socială și a Compartimentelor de Asistență Socială, contribuind, în același timp, la constituirea unei rețele de asistență socială prin înființarea de noi compartimente de asistență socială", mai explică Petre Dinică.
Grupul țintă al proiectului este personalul din cadrul DGASPC și personalul de la nivelul autorităților publice locale. Beneficiarii indirecți sunt aproximativ 2.500 de membri ai comunității, estimați ca fiind câte 100 de persoane la nivelul a minim 25 de autorități locale din totalul de trei municipii, nouă orașe, 58 de comune și 188 de sate de pe raza județului Constanța. "În urma dobândirii de competențe și atribuții în domeniul social, angajații din cadrul primăriilor vor putea răspunde cu profesionalism și promptitudine la solicitările venite din partea membrilor comunității. Astfel, problemele de ordin social care pot fi rezolvate la nivel local nu vor mai intra în atribuțiile curente ale reprezen-tanților DGASPC Constanța, transferând astfel soluția de rezolvare mai aproape de caz", mai adaugă Petre Dinică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 17 Decembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.6681 secunde