Deși inițial s-a vorbit de doi făptași

Bătrânii de la Corbu au fost uciși de o singură persoană

2149
Bătrânii de la Corbu au fost uciși de o singură persoană - a178401cea53d566424418a949f843f4.jpg

Articole de la același autor

r Cel de-al doilea suspect a luat vina asupra lui deoarece avea informații că cei care sunt complici la crime primesc pedepse mai mari decât autorii r Cei doi, Lucian Lică și Florin Valentin Grădinaru, au fost trimiși în judecată pentru violare de domiciliu, tâlhărie, omor deosebit de grav și complicitate la omor deosebit de grav

Autorii dublului asasinat de la Corbu au fost trimiși în judecată de procurorii criminaliști. Lucian Lică, de 23 de ani, și Florin Valentin Grădinaru, de 18 de ani, sunt acuzați că în noaptea de 1 spre 2 august 2009, au pătruns în locuința a doi bătrâni cu intenția de a-i jefui, însă, pentru că au fost descoperiți, i-au ucis cu sânge rece, după care au dat foc casei pentru a-și șterge urmele.
Deși inițial cei doi inculpați au declarat că amândoi i-au ucis pe bătrâni, ei și-au schimbat ulterior depoziția, recunoscând adevărul. Doar Lucian Lică este autorul dublei crime, prietenul său fiind doar complice. Mai mult, Florin Valentin Grădinaru nici măcar nu a asistat la măcel, el fugind din locuința bătrânilor imediat ce a fost descoperit de proprietari.

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 1 spre 2 august 2009, Lucian Lică și Florin Valentin Grădinaru au băut într-un bar din comuna Corbu până la miezul nopții, când au fost dați afară cu forța de angajați deoarece erau beți și deveniseră violenți. Cei doi, însă nu s-au mulțumit să plece spre stâna unde munceau și locuiau, ci s-au înțeles să pătrundă în casa soților Stan Tache, de 85 de ani, și Gherghina Tache, de 84 de ani, pentru a fura băutură din cămară.

Omorâți cu 26 de lovituri de cuțit
Cu ocazia reaudierii din data de 11 decembrie 2009, inculpatul Lucian Lică a declarat că el i-a propus coinculpatului să intre în locuința victimelor pentru a fura de băut, iar după ce acesta a fost de acord, au pătruns împreună în curte și locuință, sărind gardul de la stradă, apoi pe ușa neasigurată, unde dintr-o cameră el s-a înarmat cu o scândură ca un umeraș, iar colegul său avea în mână un tub de spray paralizant, amândoi fiind hotărâți ca "dacă iese cineva, să dea și să fugă". În cămară ei au găsit două bidoane de apă de 10 litri, umplute parțial cu vin. În timp ce el deșerta conținutul de vin din bidonul mai gol în cel mai plin, Grădinaru a luat-o înainte să cotrobăiască în celelalte camere și i-a spus că a găsit 60 lei (pe care ulterior i-au și împărțit). În timp ce căutau prin camere, la producerea unui zgomot, a apărut bătrâna spre ei. Atunci, Valentin Grădinaru a lovit-o pe femeie cu lemnul în cap, după care a fugit. În continuare inculpatul Lucian Lică a explicat că în urma loviturii cu lemnul, bătrâna a căzut, iar la apariția soțului ei, care a început să strige "hoții, miliția" a scos din buzunar briceagul și l-a înjunghiat pe bătrân în gât. Când bătrânul a fugit spre curte, el l-a urmărit, a trântit poarta închisă în fața sa de victimă, apoi l-a prins și i-a tăiat gâtul cu lama briceagului. După înjunghierea lui Stan Tache, a revenit în casă, unde a tăiat-o și pe femeie cu lama aceluiași briceag. După uciderea celor două victime s-a gândit să dea foc la casă, pentru a nu îi fi găsite amprentele, așa că a vărsat conținutul unei sticle cu spirt sau alt lichid inflamabil și a aruncat pe jos și o lampă veche de gaz, apoi a dat foc cu o brichetă. La plecare din locuința incendiată a victimelor a luat și bidonul de 10 litri cu vin, cu care a și ajuns la stână. Acolo i-a povestit colegului său cum "îi achitase" pe cei doi bătrâni și că le-a incendiat locuința.
După ce au discutat, cei doi s-au hotărât că dacă vor fi prinși să spună că fiecare a omorât câte o victimă, și și-au dat foc la haine.
În urma necropsiei efectuate de medicii legiști, s-a constatat că cei doi bătrâni au avut o moarte violentă, survenită prin înjunghierea cu un cuțit. Femeia a fost străpunsă de zece ori în cap și piept, în timp ce bărbatul a fost înjunghiat de 16 ori în inimă și gât, fiind aproape decapitat.

Mobilul crimei – un bidon cu vin
La o primă inventariere a bunurilor din casă, familia victimelor și oamenii legii au găsit suma de 19.000 lei pe care soții Tache o strânseseră pentru zile negre, cât și celelalte bunuri. Singurul lucru care a fost remarcat că lipsește a fost un bidon de 10 litri din plastic, cu eticheta "Apă plată de izvor Calipso", plin trei sferturi cu vin. Tocmai acest lucru avea să îi dea de gol pe suspecți, care, înainte de a pleca de la locul crimei, au luat cu ei bidonul cu vin. Singurul lucru furat de altfel, din întreaga casă.
La verificarea persoanelor din cercul de suspecți, în care au fost incluși și cei doi inculpați, într-o baracă metalică de la stâna de oi și situată în afara localității Corbu, unde locuiau și munceau Lică și Grădinaru, ca ciobani care aveau în grijă și caprele victimelor, a fost găsit printre altele un bidon de plastic de 10 litri cu apă, cu eticheta "Apă de izvor plată Calipso", însă care mirosea puternic a vin, existând astfel bănuiala că recipientul respectiv ar putea proveni de la locuința victimelor. Întrebați ce e cu bidonul acela, cei doi au recunoscut că în el s-a aflat vin, primit de către Lucian Lică de la niște persoane din comună.
Bidonul a fost ridicat și trimis la Institutul de Criminalistică din cadrul IGPR, în vederea efectuării unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice (ADN), laolaltă cu obiectele de îmbrăcăminte ale victimelor și alte corpuri delicte găsite în locuința acestora. În urma testelor de laborator, pe gura bidonului au fost descoperite amprentele genetice atât ale bătrânului, cât și ale lui Lucian Lică. De la această constatare până la reținerea făptașilor nu a mai fost decât un pas.
În primă fază, cei doi bărbați au fost audiați în calitate de suspecți, însă au negat că ar fi avut vreo legătură cu crima. Însă, în momentul în care au fost anunțați că trebuie să facă testul cu detectorul de minciuni, cei doi au clacat, predându-se de bună voie poliției.
Înainte de a se prezenta la poliție, Valentin Grădinaru i-a lăsat un bilet proprietarului stânei, Ilie Bran, prin care îl anunța că nu a avut încotro și a trebuit să se predea, rugându-l pe acesta să nu le spună ceva părinților lui despre crimă.

Schimbarea declarațiilor
După arestarea preventivă și examinarea psihiatrică, inculpatul Forin Valentin Grădinaru a solicitat să fie reaudiat, iar la data de 4 decembrie 2009 și-a modificat relatările făcute în fața procurorului și a instanței de judecată și a susținut că, de fapt, el nu a ucis-o pe niciuna dintre victime și nici nu a participat la incendierea locuinței acestora. El a povestit că după ce au pătruns împreună în locuința victimelor și au găsit bidonul cu vin, au continuat să cotrobăiască prin celelalte camere, fără un motiv anume, ci din curiozitate, iar la un moment dat, când a trântit ușa unui aragaz sau frigider, s-au trezit victimele. După ce a lovit-o pe bătrână cu o scândură în cap, el l-a lăsat singur pe colegul său și a fugit la târlă.
Grădinaru spune că a mințit inițial deoarece aflase de la alți băieți că cel care este complice poate primi o pedeapsă mai aspră decât autorul. Abia în urma expertizării sale psihiatrice și după ce a discutat cu mai mulți colegi de celulă, a aflat că lucrurile nu stau așa și s-a hotărât să spună adevărul.
Procedându-se la confruntarea celor doi inculpați, Lucian Lică a confirmat noua versiune indicată de coinculpat și a recunoscut că într-adevăr el le-a ucis pe ambele victime prin lovituri de cuțit și apoi le-a incendiat și locuința. S-a procedat apoi la testarea cu aparatul poligraf, constatându-se că cei doi spun adevărul.
Dată fiind această schimbare de situație, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au hotărât ieri să-i trimită în judecată, pe Lucian Lică pentru săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu, tâlhărie, omor deosebit de grav și distrugere, și pe Florin Valentin Grădinaru pentru violare de domiciliu, tâlhărie și com-plicitate la omor deosebit de grav.
Cei doi au fost arestați pe 21 august 2009, în momentul de față aflându-se încarcerați la penitenciarul din Poarta Albă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7209 secunde