Atenție pe unde vă plimbați. Cad stâlpi!

682
Atenție pe unde vă plimbați. Cad stâlpi! - 53fb7109f792cca31f341306c167de5c.jpg
Stâlpii de iluminat public de pe arterele principale ale Constanței sunt într-o stare deplorabilă: sunt crăpați, găuriți, iar unii mai stau în picioare doar pentru că sunt susținuți de cabluri. Dincolo de aspectul inestetic pe care îl conferă unui oraș ce se vrea european, ignorarea stării lor pune în pericol siguranța trecătorilor.

Vă semnalam, în paginile cotidianului "Cuget Liber", la sfârșitul săptămânii trecute, că un stâlp de pe strada Primăverii s-a prăbușit peste gardul stadionului "Farul". Singura pagubă produsă a fost dărâmarea unei părți din gard, căci stâlpul nu era utilizat pentru iluminat public, iar în preajmă nu se aflau, în momentul prăbușirii, oameni sau mașini. Explicația oferită de reprezentanții Enel Electrica, la data respectivă, a fost că rezistența stâlpului a slăbit după ce acesta a devenit "victimă" a două accidente rutiere.
Aceeași soartă o pot avea, în orice moment, stâlpii de iluminat public de pe arterele principale ale municipiului Constanța. Mulți dintre ei sunt brăzdați de crăpături sau găuriți de-a binelea, iar constănțenii au ajuns să se teamă să treacă pe lângă ei.
Angajații Primăriei Constanța, cei care ar trebui să investească în înlocuirea acestor elemente stradale, sunt conștienți de pericolul pe care îl reprezintă. "Stâlpii de iluminat de pe bulevardele Mamaia, Tomis sau 1 Mai au un grad ridicat de risc. Un stâlp are o durată de viață de 15 ani, iar aceștia au deja 30 sau 40 de ani de când sunt pe poziții și au niște găuri de bagi mâna prin ei. În plus, după ce că sunt cum sunt, susțin și toate rețelele de cabluri și bannerele transversale. Practic, unii mai stau în picioare datorită cablurilor. De asemenea, mulți sunt înclinați. În prezent, stâlpii sunt în proprietatea Enel Dobrogea, dar pentru a-i înlocui, investiția trebuie făcută de primărie", a declarat, pentru "Cuget Liber", Viorel Farcaș, șeful Serviciului de Iluminat Public din cadrul Primăriei Constanța.

Banii, bată-i vina!
Problema este recunoscută, dar când vine vorba de rezolvarea ei, se ridică din umeri. Argumentul invocat este (cum altfel!) lipsa fondurilor. "Stâlpii aceștia prezintă risc. Pentru a-i schimba însă, este nevoie de o investiție imensă. Există un proiect, sperăm că va fi aprobat, prin care dorim să înlocuim stâlpii de beton, măcar pe cei de pe arterele principale, cu stâlpi metalici, noi. Investiția ar urma să fie amortizată prin închirierea canalului subteran pentru cabluri. Adică lângă stâlpi se va săpa pentru iluminatul public subteran, iar lângă se vor mai pune două-trei tuburi pentru cablurile tv și de telefonie, urmând să se perceapă chirie, așa cum procedează în prezent Enel Dobrogea. Astfel, se obține și un aspect estetic, întrucât nu vor mai fi cabluri atârnate și se reduce și numărul stâlpilor de beton, care pot reprezenta un pericol", a adăugat Viorel Farcaș. Trebuie înlocuiți, după calculele primăriei, aproximativ 7.000 de stâlpi, numai de pe arterele circulate ale Constanței, nu și de prin cartiere.
Singura măsură preventivă luată până acum a fost cimentarea unor stâlpi de pe Bulevardul Mamaia - unde sunt, de altfel, și cei mai afectați. Totodată, se ajunge și la înlocuirea lor, dar numai după ce au căzut și nu mai pot fi reașezați pe poziții.

Vor dispărea, la un moment dat, și cablurile
Referitor la cablurile care au împânzit străzile, reprezentantul primăriei susține că se dorește mutarea lor în subteran, dar este necesară mai întâi modificarea legislației. "Sunt cabluri de telefonie sau internet, iar cei care le dețin au autorizații de acum zece ani. Trebuie să ne aliniem normelor europene și să le mutăm în subteran, dar trebuie mai întâi să se schimbe legislația. În prezent, orice autorizație se dă, pentru extindere de rețea, se dă numai pentru subteran. Dar nu putem să-i obligăm să le mute și pe cele care sunt deja atârnate, pentru că nu ne permite legea. Sunt orașe unde s-a trecut deja la scoaterea cablurilor, de exemplu Bucureștiul. Așteptăm modificarea legislației pentru a se proceda la fel și la noi", a explicat Viorel Farcaș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Stire din Social : Ferea! Cade stâlpul!
Pagina a fost generata in 1.5369 secunde