Automutilarea, motiv ca elevii să fie lăsați repetenți, în școala din Corbu

399
Automutilarea, motiv ca elevii să fie lăsați repetenți, în școala din Corbu - fondscoalacorbu1-1576102749.jpg

Articole de la același autor

O situație neobișnuită a fost semnalată de Asociația Elevilor din Constanța la Școala Gimnazială "Gheorghe Lazăr" din comuna Corbu. Regulamentul școlii prevede scăderea notei la purtare cu 5 puncte și, implicit, repetarea anului școlar, în cazul elevilor care se automutilează. Reprezentanții unității școlare au precizat pentru "Cuget Liber" că vor lua în discuție, în cadrul Consiliului de Administrație, prevederea respectivă. 


În această perioadă, membrii Asociației Elevilor din Constanța analizează regulamentele unităților de învățământ din județul Constanța, verificând cu atenție prevederile acestora, "în vederea identificării și corectării oricărei prevederi nelegale". "Și anul trecut au fost identificate o serie de prevederi care se puteau încadra ușor în categoria celor aberante, dar în acest an a fost identificată o prevedere care nu numai că este nelegală, dar demonstrează cinismul persoanelor care au redactat regulamentul", subliniază Andrei Mihai Tănase, președintele asociației. 


Astfel, în Regulamentul Școlii Gimnaziale "Gheorghe Lazăr" din comuna Corbu, la art. 141, este prevăzut "nomenclatorul actelor de violență. Printre altele, în partea a patra a tabelului, la punctul 4, se regăsește fapta de "automutilare", sancționată cu scăderea a 5 puncte la purtare. 


"Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că automutilarea apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unor probleme sociale, precum bullying-ul, situația familială și altele, starea psihologică a persoanei fiind deteriorată. În aceste cazuri, este absolut necesară intervenția urgentă a instituțiilor abilitate și a familiei, în momentul identificării comportamentelor de automutilare, astfel încât elevul să poată fi ajutat să depășească această stare psihologică, din ce în ce mai des întâlnită în rândul elevilor", a mai subliniat Andrei Mihai Tănase. 


"Este evident cinismul conducerii unității de învățământ care, în loc să se aplece asupra rezolvării acestei probleme, în prevenirea și combaterea ei, alege să pedepsească elevii ce suferă de ea. Amintim că scăderea notei la purtare sub 6 duce la repetarea anului școlar, în această situație fiind nejustificată, putând chiar să agraveze situația elevului și să-l determine la acțiuni din ce în ce mai riscante. Suntem de părere că dacă un astfel de incident se întâmplă, persoanele din conducerea școlii ar fi autori morali și ar trebui sancționați chiar și penal. Pentru evitarea unui astfel de incident, solicităm directoarei unității de învățământ, prof. Elena Badea, să propună de urgență în cadrul Consiliului de Administrație modificarea acestei prevederi. Totodată, solicităm inspectorului școlar general, Sorin Mihai, să dispună de urgență o anchetă în cazul persoanelor care au propus și aprobat această formă a regulamentului școlar", au mai transmis reprezentanții Asociației Elevilor. 


Conducerea școlii și ISJ promit să ia măsuri
Referitor la cele semnalate, insp. Mari Mrejeru, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a precizat: "S-a luat legătura cu conducerea unității de învățământ, în vederea realizării demersurilor specifice pentru reglarea situației, conform prevederilor legale în vigoare. În momentul remedierii, vă vom aduce la cunoștință acest fapt". Totodată, prof. Cristina Ciocănel, director adjunct al Școlii Gimnaziale "Ghe. Lazăr" Corbu, a precizat pentru "Cuget Liber" faptul că "va fi propusă membrilor Consiliului de Administrație analizarea acestei prevederi și clarificarea ei, conform prevederilor legale". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6283 secunde