Povestea tristă a Templului Sefard din Constanța, clădirea impozantă din care a rămas doar amintirea!

2693

Articole de la același autor

Un edificiu impozant, în stil gotic, ce se remarca printre construcțiile Constanței de început de secol XX. Acesta a fost Templul evreiesc de rit spaniol (sefard - romaniot), din care a mai rămas doar amintirea. După aproximativ trei decenii în care s-a tot degradat, templul a fost demolat în anii 1980, lipsind orașul de un monument reprezentativ. 


Strada Mircea cel Bătrân, numărul 18. Constănțenii care se plimbă adesea prin Peninsulă își amintesc că, în urmă cu câțiva ani, în locul respectiv a funcționat o stație GPL, care ulterior a fost desființată, iar spațiul a ajuns să fie folosit drept parcare. 
Puțini mai sunt cei care își mai amintesc că la adresa respectivă a existat una dintre cele mai frumoase clădiri din orașul de la malul mării: Templul evreiesc de rit spaniol. Sau Templul Sefard, cum mai era cunoscut, dat fiind că era loc de rugăciune pentru evreii sefarzi. Descendentă a evreilor izgoniți la sfârșitul secolului al XV-lea din Spania, comunitatea de evrei sefarzi de la Constanța a fost mereu una restrânsă, numărând în jur de 500 de suflete prin anul 1908, când a fost inaugurată Sinagoga Sefardă. 


I s-a schimbat soarta după Al Doilea Război Mondial 
Din clădirea impozantă, în stil gotic, realizată la începuturile secolului XX, după planurile arhitectului Adolf Linz, nu a mai rămas nimic, fiind demolată în anii 1980, după decenii întregi în care a fost ignorată și lăsată să se degradeze. În prezent, doar în arhive se mai găsesc informații despre ea. 


Clădirea considerată una reprezentativă pentru Constanța, atât din punct de vedere arhitectural, cât și al modelului de toleranță etnică, a fost invocată de reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului în expoziția "Constanța Multietnică - promovare și valorificare turistică a patrimoniului multicultural al Constanței", deschisă în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie până pe 4 decembrie, informațiile și fotografiile fiind puse la dispoziție de arhivele Direcției de Cultură și Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța. 


"La începutul secolului al XX-lea (autorizația de construcție a fost emisă în 1905) a fost construit templul israelit de rit spaniol pe strada Mircea, numărul 18. Templul a fost construit în stil auster, neogotic catalan, după planurile arhitectului Adolf Linz, pe un singur nivel. Era o construcție monumentală, formată dintr-o navă principală și două laterale, despărțite în interior prin două rânduri de stâlpi și acoperite cu bolți în ogivă. Nava centrală prezenta o intrare impunătoare, cu ancadrament gotic arcuit în acoladă, cu uși masive de lemn și ferestre laterale cu vitralii, având deasupra un panou arcuit în ogivă cu fereastră biforă și peste acesta, Tablele Legii, încadrare de arcaturi ogivale, iar în vârf, steaua lui David. Navele laterale prezentau, de asemenea, în fațada principală, câte o ușă, fiecare având deasupra, în ax, câte o fereastră circulară cu steaua lui David. Patru contraforți - doi la limitele navei centrale și doi la colțuri - erau încununați cu pinacluri. Pinaclurile de colț și frontoanele navelor laterale, mascând acoperișul în două ape, decorate cu arce, aminteau de arcele catedralelor gotice. Fațadele laterale erau din cărămidă aparentă și prezentau șapte ferestre înalte, gotice", au precizat reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului. 
Al Doilea Război Mondial a schimbat destinul templului. Din lăcaș de cult, a devenit depozit de alimente, de echipamente pentru trupe și harnașamente. Iar ulterior, încet-încet, s-a tot degradat. 


"În lipsa credincioșilor, sinagoga sefardo-romaniotă a fost părăsită în 1947 și a suferit avarii la cutremurul din 1977. După mai multe încercări eșuate de a fi consolidată și refuncționalizată, a fost demolată în anii 1980, lipsind astfel orașul de un monument reprezentativ", au mai arătat reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului. 


Terenul a fost vândut în 2018 
După ani buni în care terenul de aproximativ 500 mp pe care a "tronat" sinagoga a fost stație GPL, iar ulterior a fost folosit drept parcare, Comunitatea Evreiască Constanța l-a vândut. Astfel, din 2018, noul proprietar al terenului este președintele Comunității Evreilor din Deva, care l-a achiziționat prin compensare cu Federația Evreiască din România. 


XXX 
Singurul templu israelit pe care îl mai are Constanța, cel de rit așkenaz de pe strada C.A. Rosetti, este la rândul lui, în prezent, într-o stare deplorabilă. Doar câțiva pereți care abia mai rezistă și niște elemente arhitecturale mai amintesc de frumusețea de altădată a clădirii. 


Direcția de Cultură a demarat procedura pentru clasarea imobilului drept monument istoric, iar Compania Națională de Investiții îl are pe lista de reabilitări. Rămâne de văzut, însă, dacă aceste planuri se vor concretiza sau dacă sinagoga va avea soarta suratei ei… 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5381 secunde