Cine răspunde pentru incidentul naval din portul Midia. "Sunt contradicții în declarații"

1276
Cine răspunde pentru incidentul naval din portul Midia.

Articole de la același autor

A treia zi de când nava "Queen Hind", sub pavilion Palau, s-a răsturnat în portul Midia, având aproximativ 14.600 de oi la bord (însumând 700 de tone de animale vii), a însemnat noi ședințe ale Comitetului pentru Situații de Urgență din cadrul Instituției Prefectului, de data aceasta și cu prezența unor reprezentanți de la București, și continuarea operațiunii de salvare a animalelor. 


Operațiune primordială - după cum a dat asigurări generalul Dan Paul Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), sosit la malul mării pentru a supraveghea intervenția -, dar pusă în dificultate de condițiile meteorologice și de poziția navei, care permite accesul printr-un singur punct. Iar pentru că intenția este să fie salvate animalele, dar fără a fi pusă în pericol viața militarilor, șeful IGSU a subliniat că autoritățile navale trebuie să găsească o soluție să modifice poziția navei. 
"În condițiile actuale, va fi foarte greu să extragem cadavrele. Potrivit ANR, calculele au fost făcute și nava poate fi ridicată cu greutatea actuală la bord", a arătat generalul Dan Paul Iamandi. 


Drept urmare, și în cursul zilei de ieri, au putut fi scoase doar câteva oi, numărul total al animalelor salvate, după trei zile, ridicându-se la aproximativ 60. Iar imaginile surprinse la bordul navei sunt teribile, se poate vedea cum doar câteva zeci de animale mai dau semne de viață. Animalele scoase sunt îngrijite de medici veterinari, aflați în două corturi montate pe cheu, iar apoi transportate la o fermă. 


Până la acest moment, nu se poate vorbi despre risc biologic, au subliniat atât reprezentantul IGSU, cât și Alexandru Mezei, șeful Căpităniei Zonale Constanța. 


"Vom semna un plan de acțiune pentru fiecare porțiune în parte: vom stabili cine va efectua extragerea cadavrelor, cine le va transporta, cine le va incinera. Vom avea, de asemenea, un plan de incinerare, pentru a ști exact în câte zile vom putea incinera întreaga cantitate", a mai precizat generalul Iamandi. 


Ancheta incidentului naval poate dura și doi ani! 
Între timp, ancheta privind împrejurările care au dus la producerea incidentului naval este în desfășurare. Referitor la acest subiect, Alexandru Mezei a explicat că nava avea o înclinație de câteva grade, încă de la plecarea de la cheu, dar nu de natură să îngrijoreze. 


"Din declarațiile celor implicați, a reieșit că ar fi fost înclinată puțin. La navele care încarcă cherestea, înclinarea permisă este, spre exemplu, de 8 grade. Această navă avea 3 grade când a plecat de la cheu, iar comandantul a declarat că redresează nava și că nu sunt probleme. Această înclinare nu reprezintă o problemă. Acum investigăm, adunăm date de la piloți, comandant, căci există contradicții în declarații", a afirmat Mezei. 


Cât privește faptul că nava avea marfă depozitată pe punte, Mezei a arătat că "singurul stivator la navă care are grijă de marfă și răspunde de siguranța echipajului, dar și a mărfii este comandantul". 


În ceea ce privește timpul în care va fi scoasă nava din acvatoriul portului, Mezei a arătat că nu poate da un termen. 
"Este ușor să spui că o scoți într-o zi, o lună, dar este o procedură de durată", a subliniat șeful Căpităniei Zonale. Mai ales că, în prezent, traficul navelor în portul Midia se desfășoară "în condiții de siguranță, cu evitarea zonei incidentului naval", a arătat Daniela Șerban, director Administrația Porturilor Maritime Constanța. 


De durată va fi și investigația incidentului, a mai arătat Alexandru Mezei. "Poate să dureze și doi ani…", a afirmat acesta. 


"Animalele și-au câștigat dreptul să trăiască până la bătrânețe" 
La fața locului se află și membri ai organizațiilor care militează pentru drepturile animalelor, care s-au oferit să sprijine autoritățile și să preia animalele salvate. 


"Aceste biete animale care au supraviețuit timp de 48 de ore pe un vapor aproape scufundat și-au câștigat, după părerea noastră, dreptul să trăiască până la bătrânețe. Un drept care ar trebui oricum să-i fie garantat oricărui animal, dacă ne întrebați pe noi. Facem tot posibilul să preluăm legal aceste animale și să le oferim îngrijirea și dragostea de care au nevoie, în niște sanctuare care s-au oferit deja să le primească. Sperăm să avem și sprijinul autorităților în acest sens", a transmis reprezentantul Asociației Letea Wild Horses. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7973 secunde