Aveţi ani lipsă la pensie? Cumpărați-vă vechimea necesară!

1712
Aveţi ani lipsă la pensie? Cumpărați-vă vechimea necesară! - pensii-1612108047.jpg

Articole de la același autor

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) a înregistrat, anul trecut, 135 de contracte ale unor constănţeni care au dorit să îşi plătească pensia retroactiv. Suma încasată de la aceste persoane a fost în valoare de 1,5 milioane de lei.

Vestea bună este că şi anul acesta, până la data de 1 septembrie, oamenii îşi pot cumpăra vechimea necesară. Reamintim că românii care nu s-au pensionat încă, pot plăti retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Acest lucru înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Desigur, suma achitată cu titlu de contribuţie de asigurări sociale este mereu actualizată cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează.

Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Pensii Publice, începând cu data de 13 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei. În cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Astfel, dat fiind faptul că, potrivit legii, contribuția pentru pensii este de 25% din salariul brut, asta înseamnă că aceasta se va majora de la 558 de lei, la 575 de lei pe lună.

Aşadar, orice persoană interesată poate încheia un astfel de contract de asigurare socială cu Casa de Pensii. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie din care să reiasă perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea şi faptul că îndeplineşte condiţiile. În concluzie, orice persoană nepensionată poate încheia un contract cu Casa Judeţeană de Pensii şi plata sumelor aferente perioadelor care se doresc a fi completate trebuie să se facă până la toamnă. De precizat că perioadele vizate trebuie să fie unele în care nu s-a plătit contribuţia la pensii.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declarație, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă și nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii, dar și că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8566 secunde