Indemnizaţia de şomaj se calculează în funcție de vechime

188
Indemnizaţia de şomaj se calculează în funcție de vechime - revisalsursathebalancecareers-1610391417.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă sunteți disponibilizat, asta nu înseamnă că veți încasa aceeași indemnizație de șomaj ca alte persoane. În prezent, conform legii, indemnizaţia de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: șase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani; 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, indemnizaţia lunară primită de un şomer se compune din 75% din salariul minim brut pe ţară la care se adună, în funcţie de vechime, o cotă procentuală din media veniturilor realizate de persoana în cauză în ultimele 12 luni.

Apoi, cotele procentuale sunt diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Spre exemplu, pentru persoanele care au cel puţin un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani, indemnizaţia de şomaj se va calcula în funcţie de 3% din media veniturilor realizate în ultimul an anterior pierderii locului de muncă. Pentru cel puţin cinci ani de stagiu de cotizare, cota va fi de 5% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, pentru cel puţin zece ani de stagiu de cotizare, cota este de 7%, iar cota de 10% din media veniturilor pe ultimul an lucrat se va lua în calcul în cazul persoanelor care au avut un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.206 secunde