An nou, directori noi în şcolile din Constanţa. Profesorii contestă numirile făcute de inspectorat

3869

Articole de la același autor

Mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa au început anul 2021 cu directori noi. Schimbarea vine după expirarea, în luna decembrie, a mandatelor de patru ani ale managerilor şcolari şi a stârnit numeroase tensiuni în unele instituţii. Sunt profesori care resping noul director sau foşti directori care se consideră nedreptăţiţi de decizia conducerii IȘJ.




Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a lansat, la finele lunii noiembrie 2020, un concurs de dosare pentru ocuparea posturilor de manager şcolar ce urma să se elibereze la încheierea mandatelor directorilor care dăduseră concurs. Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Sorin Mihai, acesta a fost modul de a selecta viitorii directori. „Principiul a fost acelaşi ca în luna august (n.r. – când au expirat alte mandate ale directorilor de unităţi de învăţământ), anume continuitatea. Situaţiile în care nu a existat continuitate sunt puţine, excepţii create de ieşirea la pensie a directorului, de lipsa exprimării unei intenţii de a continua (conform procedurii IŞJ – cele mai multe situaţii), de existenţa mai multor candidaţi pe un post etc. În general, s-a asigurat continuitatea”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful IȘJ Constanţa.



Se pare însă că, în mai multe unităţi de învăţământ, mocnesc tensiuni, iar o parte din profesori de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, în frunte cu fostul director, prof. Marius Furtună, au înaintat deja o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis, Ministerul Educaţiei şi Senat, în care le solicită intervenţia pentru a opri numirea noului director. Cei 23 de semnatari susţin că directorul numit, prof. Mariana Carmen Copilu, „de-a lungul anilor, a jignit, calomniat şi ameninţat în mod nejustificat şi în repetate rânduri atât colegii de cancelarie, cât şi personalul auxiliar”. „Considerăm că prof. Mariana Copilu nu este potrivită pentru funcţia de director al unităţii noastre şcolare. Atitudinea permanent conflictuală, jignirile repetate la adresa colegilor de cancelarie, conflictele cu toţi membrii personalului, lipsa spiritului de echipă şi a respectului şi loialităţii faţă de unitatea şcolară sunt argumente convingătoare în această privinţă”, se arată în întâmpinarea redactată chiar de prof. Marius Furtună.




„Este o situaţie tensionată!”

Contactată telefonic, prof. Mariana Copilu, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că şi-a depus dosarul de candidatură în mod legal. „Eu am fost numită în urma unei decizii, a fost un concurs de dosare, conform unei proceduri publicate pe site-ul IȘJ-ului, aveau posibilitatea mai mulţi să îşi depună dosarul pentru candidatură. Este vorba despre o candidatură interimară, doar pentru semestrul al doilea. A fost o singură candidatură, pusă conform calendarului. A fost totul transparent. Din păcate, lucrurile aici nu merg cum trebuie. Este o situaţie tensionată. Lucrurile nu stau aşa cum sunt ele prezentate. Nu înţeleg de ce colegii mei au semnat acea scrisoare. Le este teamă probabil de locul de muncă, nu cunosc motivele lor. Eu nu am vrut să supăr pe nimeni. Sunt profesor titular în liceu, cu o experienţă de 29 de ani în învăţământ. Dar aici sunt multe nemulţumiri!”, ne-a precizat noul director de la Liceul „Nicolae Bălcescu”.



„Procedura este criticabilă şi lasă loc interpretărilor!”


Probleme sunt şi la Şcoala nr. 6 „Nicolae Titulescu” din Constanţa, unde fostul director, prof. Mihaela Niculae, consideră că „procedura de numire este criticabilă”. „Toate aceste nemulţumiri cred că îşi au originea în lipsa unor criterii clare de desemnare a altor directori şi asta creează impresia de subiectivism şi oamenii sunt deja destul de tensionaţi. Este vorba de opinii pe care le pot avea inspectorii generali despre un director sau altul, cu care consideră că pot colabora sau nu, care sunt mai supuşi sau nu”, ne-a declarat prof. Mihaela Niculae.



Mandatul acesteia, câştigat în urma concursului, în anul 2016, a expirat la finele lui 2020. În urma procedurii de numire, aceasta a fost înlocuită cu prof. Drăguţa Dascălu. „Acum s-a optat pentru altă viziune managerială. Eu, personal, îi urez succes noului director dacă va reuşi să stabilească punct de comunicare cu ceilalţi va fi foarte bine. Până acum nu s-a remarcat decât prin pasivitate şi îmi pare rău să spun lucrul acesta. Procedura a lăsat, din păcate, loc de interpretări. Am susţinut interviul doar cu inspectorul şcolar general, Sorin Mihai. Nu a fost o comisie, nu au fost criterii de evaluare. Înainte, în momentul în care erau numiţi interimarii exista cutuma să fie măcar întrebat Consiliul Profesoral sau susţinerea unui interviu cu anumite criterii de evaluare a răspunsurilor candidatului. Evident, este o procedură care lasă loc interpretărilor”, susţine fostul director al Şcolii nr. 6.



Pe de altă parte, nu este o procedură ilegală. „Într-adevăr, Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, adică legea, recunoaşte dreptul inspectorului şcolar general de a numi orice persoană pe care şi-o doreşte. Aceasta este, de fapt, şi explicaţia valului de nemulţumiri din întreaga ţară”, este de părere prof. Mihaela Niculae.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4211 secunde