Bazarul de la colț de stradă. Constanța și civilizația - baba și mitraliera

2751
8
Constanța nu a fost niciodată un oraș exemplu de civilizație și se pare că nici nu va fi prea curând. Peisajul urban este unul dezordonat, fără aliniamente stradale, cu copaci ciuntiți, inegali, cu clădiri de toate înălțimile, cu trotuare sparte, lipsă sau pline de tarabe inestetice, cu cartoane, lăzi, pepeni înșirați peste tot. 


Autoritățile locale nu au dat niciodată prea mare importanță aspectului civilizat al orașului, întotdeauna primând interesele investitorilor, ale agenților economici, în detrimentul unui peisaj ordonat, aerisit, civilizat. 


La fiecare colț de stradă este cel puțin o tarabă sau un cort cu legume ori cu flori. Asta deși la doi pași sunt magazine, supermarketuri cu de toate. Comerțul stradal este în floare la Constanța și, deși poate mulți îl consideră util, cu siguranță nu ar strica să se facă într-un mod civilizat, cu puncte de vânzare care să arate decent, cu vânzători care să nu-și înșire lăzile și cartoanele cu cartofi și ceapă pe tot trotuarul. 


Un proiect ce a rămas pe hârtie 


Anul trecut, tot în toamnă, autoritățile locale anunțau că au în vedere să interzică tarabele în unele zone ale municipiului Constanța. Primarul Decebal Făgădău inițiase chiar un proiect de hotărâre privind aprobarea planului general al amplasamentelor necesare desfășurării activităților cu caracter temporar pe domeniul public al muni-cipiului Constanța. Exista atunci o spe-ranță că orașul ar putea scăpa de aspectul de bazar din multe zone centrale. 


Însă proiectul a rămas doar pe hârtie și, deocamdată, nu s-a schimbat nimic în Constanța. Intersecțiile sunt în continuare pline de tarabe urâte, cu legume sau cu flori. 


"Nu văd de ce avem nevoie de tarabe la fiecare colț de stradă când avem atâtea magazine și supermarketuri. Doar ca să stricăm aspectul orașului. Am fost și în Sibiu, la Cluj, la Iași, dar și în străinătate, dar nu am văzut asemenea țigănie nicăieri. Nu am nimic cu oamenii aceia, care poate își câștigă traiul din comerțul de fructe, legume sau flori, dar nici nu este normal ca tot peisajul unui bulevardul să fie distrus de o cașcarabetă improvizată, făcută din plăci de osb vopsite în culori țipătoare", ne-a declarat Mircea Sava, din Constanța. 


Corturile cu flori, schimbate, dar nu prea 


În ce privește corturile cu flori, începutul a fost făcut, în intersecția de la Casa de Cultură, acolo unde a fost refăcut și trotuarul și au fost schimbate corturile. Primarul Făgădău a spus că astfel de modificări se vor face în toate intersecțiile, dar, deocamdată, nu s-a făcut nimic. Iar trotuarele sunt pline de căldări de plastic, cu flori și sunt spălate cu apa veche de la flori. 


Comentează știrea

sad
24 octombrie 2016
mda

Constanta arata ca Vaslui ,imediat dupa revolutie

cetatean
24 octombrie 2016
O rusine!!!

Sunt niste cotete ordinare administrate de cotetari. Arata urat, it toate cazurile cotetarii se intind pe tot trotuarul, in unele cazuri "rezerva" un loc de parcare pentru masina depozit, marfa de pe varianta in cel mai bun caz. Din pacate sunt sustinuti de Primarie, se dau mari cu Fagadau care ii tine in brate. Din martea mea sa-si faca piata si sa dispara de la colturi. Daca ar fi fost producatori si isi vindeau marfa proprie era altceva, dar ei vand si banane, lamai si flori cand incep scoliile sau e vreo sarbatoare Mare.

alex
24 octombrie 2016
.

Nu dispar tarabele astea din oras,au protectie din partea autoritatilor inclusiv anaf care nu se deranjeaza sa ii amendeze ca nu au case de marcat.E bine ca vedem la tv cum batranele de 70-80 ani sunt ridicate din piata de politie sau alta institutie ca vand 1kg de spanac,fix la ele este evaziunea fiscala.

alecu
24 octombrie 2016
disciplina urbana

Cel mai rau fac orasului barurile mai ales cele nocturne/ apoi garaje si improvizatii de parcare cu alte scopuri/ ar trebui parcari amenajate ca spatiile pentru copii si wc ecologice in zona blocuri! primarul trebuie sa dea salarii mari !!

Cineva
24 octombrie 2016
Normal ca arata ca o groapa de gunoi,cu atata tiganime

Daca ati umplut orasul de ciori,normal sa arate asa..le-ati dat casa moca si au venit de prin toata Romania..p

Somnul Ratiunii
24 octombrie 2016
In numele trandafirului..

"... în continuare pline de tarabe urâte, cu legume sau cu flori..." ( ??) Ce ai cu florile ?Urâtă ești tu ! Urâți sunt copacii fara crengi, taiete pentru "revigorare", trotuarele sparte, piata Grivitei cu vanzatori de ocazie pe tarabe vechi de 60 de ani, Mamaia plina de chioșcuri si de kitchuri, capacele de canalizare puse doar mai sus sa mai jos decat nivelul strazii, blocurile nou construite la distanta de cele vechi cat sa poti sa auzi ce mai vorbeste vecinul cu geamul deschis sau sa-i auzi televizorul, blocurile construite cu autorizatie care se revarsa cu balcoanele peste trotuare, autobuzele ecologice care scot fum negru sa lesini la trecerea de pietoni, rampele pentru personae cu dizabilitati pe care poti doar sa te dai cu schiurile in mare viteza si troturarele chipurile amenajete pentru aceleasi personae cu dizabilitati dar care mai au totusi o treapta pe care nu o pot urca, centru orasului (daca o exista asa ceva pe undeva), si desigur si maghernitele autoirizate, taxiuri conduse de hoti strecurati printre taximetristi, dar ce ai cu florile ??? am vazut chiar ceva mai oribil.. O femeie care incerca sa vanda cateva flori din mana, fara nicio taraba.. E posibil asa ceva ?! Ce zici ? ar merita ceva munca in folosul comunitatii.. sau bice pe spinare ...

Constantean
24 octombrie 2016
Romani prosti

Auzi tarabe in fiecare colt! Da romani nenorociti de ce nu spuneti nimic cand aspirina udrea elena umbla cu posete de 40 de.mii de euro nu va strica gradul de civilizatie ...dl Sava...sau cand Videanu juca table pe plaja din monte carlo si comanda mici de la Cocosatu din bucuresti nu va strica gradul de çivilizatie dl SAVA?.....dar microbuzele care umla pline ochi pe strazile CT ei si nu va elibereaza bilete nu va strica gradul de civilizatie dl SAVA ?.....asa ca mai lasa bieti tarabagi care isi platesc impozitele si taxele la primarie si vand in majoritate produse proaspete ROMANESTI pe cand marile lanturi de supermarket vand produse expirate sau in pragul lor multe aduse din EXPORT DL SAVA NU VEDETI SAU AVETI ORBUL GAINILOR...Mai panaramelor care ati votat basescu crezand ca santeti intelectuali in fapt santeti niste snobi nenorociti...sau nu va deranjat dl....Sava? Chiar nu exista in CTA alt subiect? De exemplu iluminatul public de pe bl Tomis a revenit o problema cu noul stalp de iluminat care are neoane ca.....lanternele din stazile CT ei stravechi nu se.vede dl SAVA?...mai cascati ochi si veti vedea mai multe pe care eu nu am loc si timp sa vi le spun despre cum ar trebui sa arate CTA dl Sava

Dj Sava
12 noiembrie 2016
Mi-e scarba

Partial are dreptate d-nul Sava asta, in sensul ca ciorile astea spurcate care au tarabe nu au produs in viata lor ceva, cu atat mai mult legume-fructe. Ei sunt niste oportunisti care cumpara marfa si o revand, asta pentru ca nu le place munca. Le place bisnitareala si pe deasupra sunt si jegosi, imputiti, ard tot in jur (atat la propriu cat si la figurat). Vorba aia, pe unde trece tiganu* ramane numai cacat si mizerie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.2622 secunde