Blocul Național Sindical avertizează: “Și alte sectoare ar putea intra în grevă”

2441
Blocul Național Sindical avertizează: “Și alte sectoare ar putea intra în grevă” - capturadeecrandin20220406la13272-1684778234.png

Articole de la același autor

Blocul Naţional Sindical (BNS) îşi exprimă solidaritatea faţă de toate cadrele didactice aflate, începând de luni, în grevă generală şi avertizează că sunt mai multe organizaţii sindicale afiliate BNS care se pregătesc de grevă, nemulţumite de salarizarea din sistem şi de deciziile politice din ultimii ani.


În perioada următoare există posibilitatea ca şi alte sectoare să intre în grevă, grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanţelor de judecată şi consilierii de probaţiune fiind doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva, se arată în comunicatul BNS, preluat de Agerpres.
Din 2018 până în prezent, aceştia nu au primit niciun leu creştere salarială, în ciuda inflaţiei galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani.


„Stimaţi lideri ai coaliţiei, decontaţi astăzi nota de plată a unui sistem fiscal specific unei perioade de acumulare de capital care era necesară României la începutul anilor 2000. Din păcate, menţineţi acest model de mai bine de 20 de ani, în contextul în care mediul economic al României nu mai are nevoie de astfel de stimulente. Mediul economic este în prezent dominat de mari corporaţii ce raportează la sfârşitul anului fiscal profituri de miliarde de lei, bonusuri generoase pentru manageri şi dividende consistente pentru acţionari”, transmit reprezentanţii BNS.


Totodată, aceştia afirmă că politicienii decontează în prezent „o impresionantă listă” de decizii politice prin care au fost pedepsiţi lucrătorii şi a fost recompensat capitalul.


„Aţi rupt legătura dintre coşul minim de consum şi valoarea salariului minim, astfel încât sărăcia în muncă este un fenomen deja cronicizat; aţi distrus capacitatea de asociere şi negociere a lucrătorilor din România, astfel încât aţi făcut din România o piaţă a muncii în care peste o treime dintre lucrători sunt plătiţi cu salariul minim, stimulând astfel în continuare migraţia tinerilor către alte state membre UE; aţi eliminat răspunderea socială a capitalului în cofinanţarea sistemului public de pensii, cât şi a sistemului public de asigurări de sănătate, lăsând în „cârca” lucrătorului român responsabilitatea finanţării unui procent covârşitor a sistemului de securitate socială”, atrage atenţia BNS în apelul transmis guvernanţilor.


Potrivit acestora, cadrul legislativ şi instituţional privind sănătatea şi securitatea în muncă a adus România pe un dezonorant loc 1 în Uniunea Europeană la accidente de muncă soldate cu deces, iar cel privind investiţia capitalului în propria forţă de muncă este „mai degrabă o recomandare decât o obligaţie”.
Nu în ultimul rând, BNS avertizează că politica fiscală defectuoasă limitează semnificativ capacitatea Guvernului de a oferi servicii publice de calitate, fiind necesară o schimbare de atitudine politică în ceea ce priveşte sistemul fiscal şi sistemul bugetar din România.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.439 secunde