Blocuri între case, în cartierul Baba Novac. „Construcţia încalcă reglementările urbanistice”

2990

Articole de la același autor

Locuitorii unei străduţe înguste cu case cochete şi verdeaţă, din cartierul Baba Novac privesc, de mai bine de o lună de zile, cum, chiar lângă ei, a fost amenajat un imens şantier, unde vor fi ridicate blocuri. Oamenii se tem că le va fi furată liniştea şi soarele, dar şi că zona se va aglomera foarte mult. În plus, se întreabă dacă este legală construcţia cu mai multe etaje între case.

Pe micuţa stradă Breaza din cartierul Baba Novac duduie, de câteva săptămâni, utilajele de construcţii. La nr. 31, se lucrează de zor, conform pancartei afişate pe un gard, pentru realizarea unui imobil P+2 , 4E. Un grup de locuitori din zonă ne-a trimis o scrisoare pe adresa redacţiei prin care constănţenii se arată revoltaţi de faptul că autorităţile au permis unui dezvoltator imobiliar să ridice blocuri între case. „Vă scriem în calitate de simpli locuitori ai unei străzi obişnuite a acestui oraş, strada Breaza, situată într-o zonă rezidenţială şi pe care dorim să o păstrăm la fel, liniştită, verde şi însorită, cum a fost până acum. Pe această stradă sunt doar locuinţe individuale, cu maximum parter şi două etaje, majoritatea fiind P+1. Pe data de 25 septembrie, a fost afişat «Panoul de identificare a investiţiei», ocazie cu care am aflat despre existenţa autorizaţiei, în aceeaşi zi începând şi lucrările (săpăturile pentru fundaţie). În urma studiului reglementărilor de urbanism şi al legislaţiei incidente, considerăm că autorizaţia a fost emisă ilegal, aşa cum s-a detaliat şi reclamaţia înaintată Primăriei Constanţa pe data de 26 octombrie 2020”, ne-au explicat cei 11 semnatari ai scrisorii trimise ziarului „Cuget Liber”.

Autorizaţia de construire nr. 1262 din data de 11 septembrie 2020, la adresa strada Breaza nr. 31, a fost eliberată solicitantului Renting Concept Building SRL, autorizând lucrările de „Construire imobil P+2, 4E, Locuinţe colective cu spaţiu comercial şi parcare la parter şi împrejmuire teren“. În fapt, acolo va fi ridicat un bloc cu patru etaje, cu 16 apartamente şi 20 de locuri de parcare. Oamenii susţin că este vorba despre numeroase încălcări ale reglementărilor urbanistice şi se tem că, pe lângă faptul că zona se va supraaglomera cu noii vecini şi că reţelele de utilităţi nu vor putea face faţă. „Edificarea unui număr mare de locuinţe colective în acest areal duce implicit la aglomerare urbană şi trafic ridicat, într-o zonă stabilită ca fiind rezidenţială. În plus (şi mai ales), reţelele de utilităţi nu sunt dimensionate pentru astfel de imobile (blocuri de locuinţe), în care va locui un număr mare de locuitori, ci pentru locuinţe individuale, aceasta ducând la grave disfuncţionalităţi privind alimentarea cu apă, energie electrică, gaz, precum şi depăşirea capacităţii de evacuare a apelor uzate. Este clar că pe un ţesut existent, unde există locuinţe individuale cu parter sau parter plus un etaj, nu se pot insera locuinţe colective de tip bloc mic cu trei sau patru etaje fără a se perturba grav intimitatea şi confortul general privind aerisirea şi însorirea/umbrirea, distanţele anti-incendiu, şi blocarea accesului pompierilor sau autospecialelor în caz de incendiu. De asemenea, tranziţia la case mult mai mari şi cu un număr mai ridicat de niveluri este o cauză de deteriorare a calităţii locuirii (şi de nemulţumiri ale locuitorilor) datorită celor specificate mai sus şi apariţiei disonanţelor într-o zonă coerentă, toate acestea având efecte negative şi asupra valorii proprietăţii”, mai spun constănţenii semnatari ai sesizării.



„10 încălcări ale reglementărilor urbanistice”


Totodată, locuitorii din zonă mai spun că autorizarea unei astfel de construcţii încalcă 10 reglementări urbanistice. În primul rând, Regulamentul local de Urbanism prevede că strada Breaza face parte din subzona locuinţelor individuale şi colective mici, cu maximum trei etaje şi maximum opt apartamente la scară. „Autorizarea construirii unui imobil la distanţa de 0,65 de metri faţă de limitele laterale este nelegală, încălcând flagrant reglementarea legală potrivit căreia clădirile izolate se vor retrage faţă de limitele laterale ale parcelei cu cel puţin jumătate din înălţimea la cornişă, dar nu cu mai puţin de trei metri. În plus, funcţiunea dominantă a zonei este cea de locuire individuală. De altfel, ca dovadă că reglementatorul urbanistic local (Consiliul Local Constanţa) a înţeles, în urma consultărilor publice, care este voinţa locuitorilor zonei, prin Proiectul PUZ Baba Novac, a stabilit ca, pe partea dinspre Baba Novac a străzii Breaza să fie zonă mixtă – locuire individuală, comerţ şi servicii”, subliniază vecinii viitorului imobil.

În continuare, aceştia aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor locale şi un răspuns din partea Primăriei Constanţa referitor la sesizarea transmisă şi la legalitatea construcţiei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5078 secunde