Bolnavii au "încins" numărul de urgenţă 112. "Avem solicitări de peste tot"

2317
Bolnavii au

Articole de la același autor

De câteva zile, judeţul Constanţa se află sub avertizare de cod roşu de caniculă, cu temperaturi resimţite de 39-40 de grade Celsius. Din cauza căldurii excesive şi nu numai, foarte multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, motiv pentru care au luat cu asalt spitalele şi au „încins” numărul de urgenţă 112, pentru a solicita prezenţa unui echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ).

Luna aceasta am avut parte de nişte călduri greu de suportat, o adevărată lună a lui Cuptor. Imediat ce ieşim dintr-o clădire cu aer condiţionat, dintr-un mijloc de transport sau orice alt spaţiu răcoros avem impresia cu toţii că aerul devine irespirabil şi ne este tot mai greu să facem faţă arşiţei de afară. Din păcate, nu doar mercurul din termometre a tot crescut în ultimele zile. Odată cu el, a crescut şi numărul de prezentări în unităţile sanitare, în special la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa (peste 500 de prezentări pe zi, circa 23 de pacienţi pe oră), dar şi la ambulanţă. De fapt, în această perioadă, personalul SAJ a fost nevoit să răspundă, zilnic, la aproximativ 450 - 480 de apeluri, cu o medie de 38 de echipaje pe tura de zi și 35 de echipaje pe tura de noapte. Mai mult decât atât, au precizat reprezentanţii ambulanţei, din cauza caniculei, s-a intervenit zilnic la 2-3 cazuri preluate din locuri publice, persoane cărora li s-a făcut rău.

Altfel spus, personalul medical din toate unităţile sanitare constănţene a fost solicitat să intervină la un număr ridicat de cazuri, hipertermii cauzate de temperaturile insuportabile din ultimele zile, accidente rutiere, patologii digestive, insolaţii etc.

În acelaşi timp, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) se înregistrează şi o creștere a cazurilor de Covid (44 de cazuri numai în ultima săptămână), toate acestea fiind suprapuse peste cazuistica obișnuită cu care se confruntă personalul medical, la acest moment, din care nu lipsesc accidentele rutiere, unele chiar foarte grave.

Cert este că, peste tot, există bolnavi, iar numărul de prezentări în spitale şi numărul de apeluri la ambulanţă a crescut considerabil, starea de sănătate a cetăţenilor fiind influențată negativ de temperaturile caniculare. Drept urmare, aşa cum era de aşteptat, în numeroase situații s-a impus transportarea la spital a persoanelor respective, pentru a beneficia de supraveghere medicală și tratament de specialitate. Pentru altele, în schimb, s-a acordat asistență medicală la fața locului și s-a instituit tratament la domiciliu.

Potrivit asistentului şef al SAJ Constanţa, Adrian Pisică, apelurile la 112, la fel ca-n fiecare sezon estival, sunt în creştere. „Am suplimentat numărul de echipaje, dar ne este destul de greu, pentru că este şi foarte cald, este foarte aglomerat. În plus, patologia dată de condiţiile meteorologice severe s-a accentuat un pic, dar ne descurcăm. Lucrăm la maximul capacităţii operative, în momentul de faţă. Vă daţi seama că o aglomerare, în condiţii meteorologice severe afectează întreaga paletă de cazuistică, iar cu cât deservim o populaţie mai mare, cu atât şi cazurile sunt şi mai multe, dar şi diferite. De exemplu, vin oameni pe litoral care au patologii cronice care se decompensează, vin copii mulţi, care stau la soare, în căldură. Avem solicitări de peste tot, dar noi avem staţii dispersate pe întreg litoralul, de la Năvodari, Mamaia, Eforie Sud, Mangalia”, a declarat acesta, pentru „Cuget liber”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4773 secunde