"Bombe" alimentare din supermarketuri. Autoritățile știu, dar nu iau măsuri

691
2

Articole de la același autor

Scandalul alimentelor vechi și stricate pe care ni le servesc supermarket-urile pare că nu se mai termină. Recent, ministrul Agriculturii a avut curaj să spună direct ceea ce mulți dintre noi bănuiam deja, doar că nu văzusem cu ochii noștri. "România este o piață de mâna a zecea, în care se aduc produse din străinătate, cu termene expirate. Aici este o piață în care importatorii se ori-entează și aduc produse la sfârșit de termen de valabilitate sau chiar depășit. În România, sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet, se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-și face datoria, ANPC-ul nu și-o face. Alții controlează ce intră în România, noi de ce nu con-trolăm ce primim de la alții?", a declarat, ministrul Achim Irimescu.


În timp ce Autoritatea Sanitar-Veterinară tace mâlc, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor se apără și spune că face permanent controale și ia măsuri acolo unde este cazul. Numai în anul 2015, au fost realizate 4.620 de controale la supermarket-uri și hipermarket-uri, aproape jumătate din acestea încheindu-se cu procese verbale de constatare a contravenției.


"ANPC a desfășurat 56 de controale tematice la nivel național, din care 30 au vizat domeniul produselor și a ser-viciilor alimentare și restul cele nealimentare. Pe lângă aceste controale au fost efectuate și controalele la nivel local, regional sau județean, controale în cadrul comandamentelor de iarnă și de vară, cercetarea reclamațiilor primite de la consumatori, precum și extinderea controalelor în urma abaterilor constatate. În cadrul acțiunilor tematice de control au fost verificați peste 41.788 de operatori economici din care au fost sancționați 25.000 de operatori, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme, pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioa-ne", spune Paul Anghel, directorul ge-neral al ANPC.


Aproape 10 la sută din produse sunt neconforme
Potrivit acestuia, în cursul anului 2015, au fost desfășurate 30 de acțiuni de control cu privire atât la conformitatea, modul de comercializare și etichetare a produselor alimentare, cât și cu privire la calitatea serviciilor de alimentație publică și colectivă. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare, cum ar fi produse din carne, lapte și produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao și ciocolată etc.), constatându-se la apro-ximativ 8 la sută dintre acestea ne-încadrarea în prevederile legale în vigoare, cum ar fi umiditate, conținutul de grăsimi, conținutul de sare.


"ANPC desfășoară acțiuni de control asupra produselor existente la co-mercializare pentru a verifica și condițiile de comercializare, conformitatea parametrilor fizico-chimici, umiditate, conținut de grăsimi, sare, cu cei prevăzuți de actele normative în vigoare sau cu cei declarați prin etichetare, a încadrării în data durabilității minimale, a încadrării în prevederile legale privind etichetarea, a modului de afișare a prețurilor", a mai spus directorul ANPC.


Comentează știrea

Cartof Covasna
2 aprilie 2016
Imbogatzim pe altii

Nu cumpar carne demult din Super/Hiper...mezeluri/afumaturi deasemenea , legume numai din piata si din acelea cu pamant pe ele,fructe numai din piata si caut romanesti,etc..... Super/Hiper..cartofi din orice tara mai putin Romania,de exemplu, ma apuca furia.cand cartofii din Romania se strica,etc..... Mafie la legume,Mafie la flori..

titi
2 aprilie 2016
alimente

Pe langa faptul ca sunt cam dubioase la gust si termen nici un control nu se sesizeaza ca preturile sunt mai mari acum decat erau cu 24% tva.Rusine celor care se fac ; ca nu observa ce preturi aberante avem in magazine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9043 secunde