Bursa locurilor de muncă. Ucrainenii, mult mai dornici să lucreze, decât șomerii din Constanța

4686
Bursa locurilor de muncă. Ucrainenii, mult mai dornici să lucreze, decât șomerii din Constanța - fond-bursa-2-1683901661.jpg

Articole de la același autor

Vineri, 12 mai, ne așteptam ca sediul Universității Maritime din Constanța (UMC) să devină neîncăpător pentru sutele de cetățeni care se află în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Realitatea, însă, a fost cu totul alta. La eveniment, care a fost suficient mediatizat pentru a ajunge la urechile șomerilor, nu au participat decât 380 de persoane, iar 46 au fost selectate în vederea angajării.

Toate acestea în condițiile în care AJOFM a contactat zeci de angajatori, care s-au prezentat la bursă cu peste 1.000 de oferte de lucru, inclusiv pentru cei din Ucraina. Făcând referire la cetățenii ucraineni, din cei 80 care au participat la bursă, 60 au fost deja selectați de agenții economici, în vederea angajării. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Constanţa, Adelina Vlad, în ultima perioadă, tot mai mulţi ucraineni sunt interesaţi să îşi caute un loc de muncă. „Avem zile în care vin la sediul nostru chiar şi 150-200 de persoane într-o zi, trei sferturi dintre ei având studii superioare. Unii se reprofilează, îşi găsesc de lucru, alţii intră doar în evidenţa instituţiei şi doar se interesează de ofertele de muncă pe care le avem. La un moment dat, am avut o doamnă, fost director, de la o bancă din Ucraina, care s-a dus ca femeie de serviciu la o firmă, pentru că nu şi-a găsit ceva pe măsura pregătirii ei”, a precizat aceasta. Totodată, în cadrul evenimentului, ucrainenii, nu doar că au fost puși în legătură cu angajatorii locali, dar au și primit informaţii cu privire la programele de formare profesională, în vederea creşterii şi diversificării competențelor profesionale, dar și informaţii despre locurile de muncă vacante în municipiul Constanţa şi staţiunile de pe litoral, în contextul în care vara se apropie cu paşi mici şi repezi şi este nevoie, peste tot, de personal.

Menţionăm că la bursa de vineri, 200 de locuri le-au fost destinate, atât pentru cei cu studii medii, cât şi pentru cei cu studii superioare. Domeniile principale unde este necesară forţă de muncă sunt cele din domeniul turismului, construcţii civile, construcţii navale şi servicii. Ca de obicei, majoritatea joburilor au venit din partea angajatorilor din turism, în proporţie de aproximativ 70% din oferta totală a locurilor de muncă. „Odată cu modificarea legislaţiei, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de două săptămâni, avem un aflux foarte mare de cetăţeni ucraineni care se întregistrează în baza noastră de date”, a adăugat reprezentantul AJOFM.

Potrivit directorului agenţiei, Gheorghe Buşu, AJOFM, bursa locurilor de muncă reprezintă o oportunitate excelentă de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru ca şomerii să poată alege un loc de muncă conform pregătirii lor profesionale sau să se informeze. În acelaşi timp, ei se pot informa despre ocupaţiile cu posibilități mai mari de angajare pe termen mediu şi lung. În plus, la acest eveniment, au participat şi zece deţinuţi de la penitenciarul Poarta Albă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.4351 secunde