Cabinetele dentare, cu lacătul pe ușă! Stomatologii vă pot trata doar cu sfaturi

1246
Cabinetele dentare, cu lacătul pe ușă! Stomatologii vă pot trata doar cu sfaturi - dentistisursacloverdaledentalgro-1585333718.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți constănțeni sunt speriați că nu au unde să meargă la dentist, asta în condițiile în care, în urmă cu câteva zile, în contextul situației de urgență de la nivelul întregii țări, s-a decis ca toate cabinetele stomatologice să fie închise. Măsura a fost luată pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus.

"Eu ce fac, în situația în care măseaua care a început, de ceva vreme, să mă deranjeze, îmi va crea probleme? Medicul meu dentist mi-a spus foarte clar că el a închis cabinetul pe o perioadă nedeterminată. Unde mă duc?", s-a plâns Irina P., o constănțeancă în vârstă de 39 de ani care a sunt la redacție. La fel de panicat este și George M. (42 ani), care, de ieri, a început să aibă dureri, de la o carie, pe care a tot amânat-o. "Am discutat cu medicul meu și sper să îmi treacă, dacă iau antibiotice. Ce fac, însă, dacă problema nu se rezolvă așa?", a spus bărbatul, supărat.



Așadar, epidemie, epidemie, dar ce fac oamenii când durerile devin insuportabile? Cum se tratează toți acești bolnavi? Cu sfaturi date de către specialiști online, pentru că tot este la modă această variantă, sau pot merge în cabinetele dentare? Prin Ordonanță, Guvernul României a decis ca urgențele să fie asigurate de către medici în cabinetele dentare din cadrul Unităților de Primire a Urgențe a spitalelor. Bun, până aici am înțeles, dar ce se întâmplă în situația în care, de exemplu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța nu dispune de un astfel de spațiu, special alocat celor cu dureri dentare. UPU Constanța are, la ora actuală, o mulțime de spații, săli pentru consultarea bolnavilor, dar nu și pentru cei aflați în astfel de situații neplăcute, când stai cu mâna la falcă și abia reușești să te mai ții pe picioare din cauza durerilor. Fostul președinte al Colegiului Medicilor Dentiști Constanța, dr. Doru Petrovici ne-a declarat că, atunci când a fost organizat UPU, în anul 2007, factorii de decizie au hotărât să nu se facă și un astfel de cabinet acolo. În aceste condiții, a precizat el, condițiile pentru urgență sunt destul de greu de realizat, într-un simplu cabinet particular.


"Din punctul meu de vedere, ca specialist, Direcția de Sănătate Publică Județeană ar trebui să ia în considerare organizarea acestor cabinete pentru asigurarea urgențelor, fie în cadrul policlinicii de la spital, ori într-o altă locație, unde să existe un serviciu de stomatologie pentru urgențe, pe bază de voluntariat, cu ajutorul studenților. Conform indicațiilor primite de la Colegiul Național al Medicilor Dentiști, teoretic, oricine își poate organiza cabinetul pentru a rezolva urgențele, însă condițiile care sunt impuse sunt destul de greu de realizat într-un cabinet obișnuit. Aici, ar fi nevoie, neapărat, de un nebulizator, pentru nebulizarea cabinetului după fiecare pacient, după care se așteaptă între două și patru ore, pentru ca tot aerul din încăpere să fie sterilizat. La toate acestea, se adaugă combinezoanele de unică folosință, măști speciale, pe care,
în prezent, nici nu ai de unde să le iei. De unde să iau tot ce am nevoie, când nu sunt nici pentru spitale suficiente?", ne-a mărturisit medicul.

Ce se poate amâna, se amână

El a precizat că, cel puțin deocamdată, cei mai mulți specialiști vă pot trata cu sfaturi și vă pot prescrie rețete pentru antibiotice. "Tu, ca medic poți trimite o fotografie a rețetei, pe care pacienții o prezintă la farmacie și așa își cumpără tratamentul, pentru a-și calma durerile. Totuși, cazurile grave pot fi preluate de secția de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială din cadrul spitalului și aici mă refer la infecții foarte mari", a adăugat acesta.



La rândul său, dr. Aurelia Caraiane, actualul președinte al Colegiului Medicilor Constanța ne-a declarată că, deocamdată, nu au o listă unde să-i poată trimită pe pacienți. În concluzie, ce se poate amâna, se amână. Întrebată despre această situație, dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății la Direcția de Sănătate Publică Județeană a declarat că locuitorii de la malul mării, care au urgențe stomatologice, își pot suna medicul personal, stabilesc cu el programarea și se duc strict pentru asta.
Întrebarea noastră este câți medici se vor încumeta să se ducă la cabinete, pentru a-și trata pacienții, în condițiile în care echipamentele de protecție sunt puține sau pe terminate, iar ei, prin natura profesiei pe care o prestează, sunt extrem de expuși. Practic, prin natura profesiei lor, ei intră în contact direct cu gura și nasul pacienților, principalele zone de cantonare a coronavirusului, mai ales atunci când folosesc instrumentarul rotativ.

Cu toate acestea, pe paginile de internet ale unor clinici din oraș există anunțuri în care personalul este dispus să se prezinte la cabinet, chiar dacă acești medici curajoși sunt extrem de puțini.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5614 secunde