Când cresc taxele și impozitele locale, la Constanța

752
4
Când cresc taxele și impozitele locale, la Constanța - fotofondcandcresc-1424364248.jpg

Articole de la același autor

Impozitele și taxele locale din Constanța au rămas, anul acesta, la același nivel ca și în 2014. Ele însă ar putea crește simțitor în anii următori, chiar și cu 50 la sută. Modificările prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal au în vedere majorări de până la 50 la sută.

Impozitele și taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani, în funcție de inflație, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării. Majorarea poate ajunge până la 50 la sută, față de nivelul maxim de 20 la sută permis de normele actuale.

Legislația actuală stabilește că impozitele și taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, prin hotărâre de guvern, în funcție de rata inflației calculată de la ultima indexare, iar administrația locală poate majora suma de plată printr-o cotă adițională, dar nu mai mult de 20% față de nivelul stabilit de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcție de inflație o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, și că autoritatea deliberativă a administrației locale, la propunerea autorității executive, poate stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale, în funcție de criteriul economic, social, geografic, dar și de necesitățile bugetare locale.

Cota maximă permisă acum de Guvern pentru majorarea impozitelor și taxelor locale este de 50%, față de 20% în prezent. La sfârșitul anului 2013, Guvernul s-a angajat în fața Fondului Monetar Inter-național, prin scrisoarea de intenție, că nivelul taxelor pe proprietate impuse per-soanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autorităților locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate și înregistrării unui deficit la nivel teritorial.

Datornicii constănțeni, executați silit

Deocamdată, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța a demarat procedura de urmărire și executare silită pentru sumele neachitate în anii anteriori și/sau scadente la termenele 30 septembrie 2014 și 5 ianuarie 2015.

"Au fost expediate 37.302 de somații de plată, din care 32.738 pentru persoane fizice, adică 88 la sută din total, și 4.564 pentru persoane juridice, adică 12 la sută din total. Din totalul somațiilor emise, 32.600 cuprind debite cumulate din impozite, taxe și/sau amenzi, ceea ce reprezintă 87 la sută din total, iar 4.702 cuprind doar debite din amenzi, adică 13% din total", explică directorul SPIT Constanța, Virginia Uzun.

Potrivit acesteia, din cei 332.331 contribuabili înregistrați în anul 2014 în evidențele fiscale ale SPIT, 304.181 persoane fizice și 28.150 persoane juridice, raportul datornicilor este de 11%, din care 10% persoane fizice și 1% persoane juridice.

Reprezentanții SPIT anunță contribuabilii care au achitat debitele din dosarele de urmărire și executare silită înainte de comunicarea somațiilor de plată că, după primirea acestora, nu mai este necesar să se prezinte la ghișeele instituției. Recomandarea se adresează persoanelor care au efectuat plăți după data de 15 ianuarie 2015 și care se află în posesia unei chitanțe pentru suma înscrisă în somația primită.

Comentează știrea

europeanu
20 februarie 2015
Ce mai face porcul ?

La Constanta,taxele vor fi cele mai mici daca banii furati de infractorii mazare,strutu si porcul betiv vor poposi la buget.Apropos hoti,nu stiti ce mai face prietenul meu porcul balos si betiv ?

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

RODICA
20 februarie 2015
super-oferta de lucru pentru toti!

Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5875 secunde