Când se va moderniza acvariul? „Proiectantul a depus armele, imediat ce a câştigat licitaţia”

2775

Articole de la același autor

Deşi ne aflăm, încă, în plină pandemie de coronavirus, oamenii continuă să iasă din case, atât cât se poate şi unde se poate, având în vedere situaţia. Unul dintre locurile în care se merge este Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, care funcţionează, la capacitate redusă, adevărat, dar funcţionează.


Directorul instituţiei a declarat pentru „Cuget Liber” că în acest sezon au avut zile în care au avut chiar şi 3.000 de vizitatori pe zi. Pentru a atrage publicul, complexul are în derulare mai multe proiecte finanțate de către Consiliul Judeţean Constanţa. Primul dintre acestea face referire la extinderea Delfinariului, ce presupune, printre altele, construcţia unui sistem de bazine de trei milioane litri de apă, care se adaugă celui existent şi care va aduce posibilitatea de a avea mai mulţi delfini. În acelaşi timp, a precizat directorul, se va construi o staţie de filtrare şi un tanc, cu rol de rezervă de apă. 


Pentru a atrage copiii, anul trecut au fost realizate patru investiţii,  care au constat în construirea a patru locuri de joacă moderne. „În plus, acestea au un element educativ pentru părinţi, nişte panouri inscripţionate cu diverse mesaje de protecţie a ecosistemului. În ceea ce priveşte animalele, am făcut, de curând, o volieră pentru păuni, dar nu am dat-o în folosinţă, pentru că, din cauza restricţiilor de la DSV generate de gripa aviară, nu putem achiziţiona păsări. Nu am mai adus nici alte animale, din cauza restricţiilor de transport generate de pandemie. Noi am fi vrut maimuţe, dar lemurienii nu pot fi aduşi din cauza receptivităţii lor mari la coronavirus. Vom încerca și anul acesta. Recent, am rescris tema de proiectare pentru noul Acvariu modern, cu geam acrilic, ce va fi situat la sediul de pe bulevardul Mamaia 255, pentru că, pe vechea temă şi notă conceptuală proiectantul nu a reuşit să găsească o soluţie tehnică fezabilă şi a depus armele, imediat ce a câştigat licitaţia. Ca urmare, nu renunţăm la un nou acvariu, dar renunţăm la parcarea supraterană - ce nu permitea o ușoară conexiune cu bulevardul Mamaia. În schimb, deasupra viitorului acvariu vom face o terasă cu animale și plante ce va oferi locuri de relaxare la care se vor putea servi doar băuturi nealcoolice, mesele vor fi asezonate cu mici acvarii și terarii”, a precizat Bîlbă. 


În plan mai există şi construirea unui nou teatru pentru copii şi tineret, care va funcţiona în spatele Planetariului. Pe scurt, aici va exista, pe viitor o clădire generoasă, care se va plia pe necesităţile acestora. Între timp, la Planetariu există un proiect cu finanțare europeană în valoare de peste un milion de euro. În cadrul acestuia va fi achiziţionat un planetariu hibrid 4 K , care, susţine directorul, va plasa Constanţa în lumea bună a planetariilor europene. Deocamdată, însă, achiziţia trenează datorită contestaţiilor. Între timp, Planetariul funcţionează pentru doritori, corespunzător ordonanțelor privind limitarea pandemiei, în prezent din cauza codului roșu fiind închis vizitării. Desigur şi la Delfinariu în perioada pandemiei sunt  primite doar 500 de persoane, din capacitatea de 1.300 de locuri - secția fiind închisă însă atunci când se depășește valoarea de 3 noi infecții la mia de locuitori. La Microrezervaţie au fost stabilite trasee, care nu permit contactul celor care intră, cu cei care ies. Toate acestea, bineînţeles, pentru a evita cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19. Cei care doresc să viziteze, la acest moment, Acvariul de pe bulevardul Elisabeta sunt informaţi că au ce vedea, fiind aduse chiar specii noi de peşti. În plus, clădirea de pe faleza Cazinoului va suporta o reparație a faţadei, artiştii plastici care se vor ocupa de lucrări urmând a respecta conceptul lui Gheorghe Firică, cel care în anul 1993 a conceput faţada, împreună cu studenţi de Arte Plastice. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2836 secunde